Кръвно налягане се нарича натискът на кръвта върху стените на кръвоносните съдове. Нормално максималното артериално кръвно налягане (систоличното) при жени на средна възраст е 110-115 мм живачен стълб, а при мъже 120-130 мм. Минималното (диастоличното) кръвно налягане е около 80 мм живачен стълб.

Ако се установи постоянно повишено кръвно налягане - за систоличното над 130-140 мм, а за диастоличното над 80-90 мм, говорим за повишено кръвно налягане. То е понижено, когато е под 100 мм живачен стълб.

Отклонения от 10 единици нагоре или надолу са нещо обикновено. Обаче има личности, при които кръвното налягане може да бъде по-високо или по-ниско от нормалното и при все това да не се дължи на някакви болестни причини. И относно пола съществува разлика - у жените то е по-ниско с около 10-20 мм, отколкото у мъжете.

Не само при различните хора в нормално състояние съществува по правило различие в кръвното налягане, но и в един и същи индивид то не стои постоянно на едно ниво, а подлежи на големи колебания под влияние на различни причини. Така например сутрин то е по-ниско, отколкото вечер; различно е в будно състояние или в сън, зависи още от положението на тялото (право, легнало или в движение). Повлиява се и от поетата храна (кафе, чай, алкохол), от храносмилането и особено от телесното напрежение.

Голямо значение има също и психическото състояние - настроение, страх, болка, душевни вълнения, интерес, очакване и пр. Ето защо най-правилно е кръвното налягане да се измерва в легнало положение при спокойно състояние.

За да се получи правилна картина за кръвното налягане на един човек, трябва да се направят много измервания при различни условия, както и в различни времена на деня и при различна умствена и физическа работа.

Пулсът е само вълна от кръвното налягане, която бързо се разпространява по всички артерии при всеки сърдечен удар, без при това да се прекъсва ритмично кръвният поток. Средно възрастният човек има пулс между 60 и 70 удара в минута, докато при новороденото той е 100 удара в минута.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...