Кръвно налягане се нарича натискът на кръвта върху стените на кръвоносните съдове. Нормално максималното артериално кръвно налягане (систоличното) при жени на средна възраст е 110-115 мм живачен стълб, а при мъже 120-130 мм. Минималното (диастоличното) кръвно налягане е около 80 мм живачен стълб.

Ако се установи постоянно повишено кръвно налягане - за систоличното над 130-140 мм, а за диастоличното над 80-90 мм, говорим за повишено кръвно налягане. То е понижено, когато е под 100 мм живачен стълб.

Отклонения от 10 единици нагоре или надолу са нещо обикновено. Обаче има личности, при които кръвното налягане може да бъде по-високо или по-ниско от нормалното и при все това да не се дължи на някакви болестни причини. И относно пола съществува разлика - у жените то е по-ниско с около 10-20 мм, отколкото у мъжете.

Не само при различните хора в нормално състояние съществува по правило различие в кръвното налягане, но и в един и същи индивид то не стои постоянно на едно ниво, а подлежи на големи колебания под влияние на различни причини. Така например сутрин то е по-ниско, отколкото вечер; различно е в будно състояние или в сън, зависи още от положението на тялото (право, легнало или в движение). Повлиява се и от поетата храна (кафе, чай, алкохол), от храносмилането и особено от телесното напрежение.

Голямо значение има също и психическото състояние - настроение, страх, болка, душевни вълнения, интерес, очакване и пр. Ето защо най-правилно е кръвното налягане да се измерва в легнало положение при спокойно състояние.

За да се получи правилна картина за кръвното налягане на един човек, трябва да се направят много измервания при различни условия, както и в различни времена на деня и при различна умствена и физическа работа.

Пулсът е само вълна от кръвното налягане, която бързо се разпространява по всички артерии при всеки сърдечен удар, без при това да се прекъсва ритмично кръвният поток. Средно възрастният човек има пулс между 60 и 70 удара в минута, докато при новороденото той е 100 удара в минута.