Неритмичната сърдечна дейност се нарича още аритмия или неправилен пулс.

Причини. Съществуват няколко вида сърдечна аритмия. В някои случаи тя се среща при абсолютно здрави хора, но може да е проява и на тежко сърдечно заболяване. Значение за появата й имат пушенето, нервно-психичната преумора, някои инфекциозни заболявания. Абсолютната аритмия (абсолютно неправилен ритъм) почти винаги се наблюдава при органично увредено сърце (сърдечен порок, инфаркт, при повишено кръвно налягане, миокардиосклероза и др.).

Признаци. Това състояние може да съществува години, без да причинява някакви усещания, а само понякога оплаквания от претупване, прескачане на сърцето. В някои случаи обаче (при абсолютна аритмия) то може да се прояви със задух, виене на свят, дори загуба на съзнанието.

Предпазване. Необходими са почивка, лека природосъобразна (млечно-растителна) храна и спокойствие. Да се избягват и причините за появата на сърдечна аритмия.

Лечение. Когато сърцето е здраво, необходимо е да се укрепва нервната система и да се избягват дразненията. При увредено сърце лечението се провежда от лекар специалист и зависи от вида на заболяването. Важно е да се забрани употребата на тютюн, кафе, чай.

От народната медицина се използва следното лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или а) по 1 с. л. смес от 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 12 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми и 10 ядки от праскови, счукани на каша, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с кората, но без семките, по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глог и 1 ч. л. канела на прах; или б) да изпива по 1 ракиена чашка настойка от камфор: 50 г камфор на кристали (от аптеката), стрит на прах, в подходящо стъкло се разтваря с 1 л преварена или горнобанска вода; щом се изпие 1 ракиена чашка, на нейното място веднага се долива 1 ракиена чашка от същата вода.

II. Десет минути след сместа да се изпиват 75 г (за деца наполовина) или а) отварка от магарешки трън (цвят) - 2 цели цвята се запарват с 500 г вряща вода, киснат захлупени цяла нощ и на сутринта се прецеждат (в този случай да се използват само цветовете на ниския магарешки трън, а не на високия, и ако организмът на болния не понася тази отварка, да не я взема); или б) отварка от бъзов цвят, буков мъх, ветрогон (листа и клонки), глог (плод и цвят), исландски лишей, маточина, мащерка и чубрица - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с. л. с прибавка на 2 лъжици цвят от ниския магарешки трън се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци. Люто, алкохол й тютюн - не! Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук с магданоз по равни части и по малко и от друга салата с винен оцет или лимон и зехтин по вкус, може да се изяжда и по 50-100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба.

Безмесна вечеря: кисело мляко с 1-2 с. л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След ядене да изпива 1 чашка от 50 г кафе от семките на глогинките (вари се като турско кафе) и да взема 1 с. л. бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка (2 с. л. цвят се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие).

III. Два часа след ядене болният да взема или а) 1 бучка захар с 20 капки настойка от 20 цвята от невен - в 100 г гроздова или сливова ракия киснат на тъмно и хладно място 20 дни, като от време на време се разклаща; или б) 1 с. л. смес от 600 г лимони, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка на 1 кг пудра захар.

IV. Десет минути след едно от казаните средства да изпива 1 чашка от 5 г отварка от босилек, глогов цвят, лавандула, липов цвят, маточина, риган и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 с. л. с прибавка на 1 ч. л. портокалови кори от вечер се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне цяла нощ.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от редуваща баня на краката до под коленете (42С за 30 секунди, 20С за 3 секунди - 5 пъти) - започва се с горещата и се свършва с хладката вода. Следва сухо изтриване, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, компрес на корема от 2-3 бархетни парчета, натопени в хладък чай от лайка, отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс.

На сърцето (отпред и отзад) се слагат торбички от тънко хасе (20/20 см), напълнени или с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен за всяко място с 3 с. л. настъргани диви кестени, 7 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 с. л. попарен, изстискан и на ситно нарязан магданоз, или пък само със сурови настъргани кестени.

На главата при слабо главоболие се поставя "шапка" от суров зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие- "шапка", напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен, както е казано за забавена сърдечна дейност, а отгоре - вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако болният страда и от синузит, тогава всяка вечер на челото си да слага торбичка с квас, засилен с 3-5 сини сливи, смачкани без костилките, а на носа - питка от същия квас, която да стига до края на носа; отгоре се залепва книжка и се държи до сутринта.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и разтривка на сърцето (отпред и отзад) с памуче, натопено в камфоров спирт, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова издишвания през устата. Същото дълбоко дишане да се повтори преди обяд и вечеря.

Освен това много полезно е болният през деня да носи в областта на сърцето си 2 мушами от хаваджива (20/25 см) с тропосани отгоре им тънки парчета найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. При това болният трябва да се научи през деня сам да си отстранява аритмията, и то така: с палеца и показалеца едновременно леко притиска и двете си очи близо до носа.

Важни добавки.

1. При болки в сърдечната област болният да взема по 1 ч. л. настойка от 100 г гроздова ракия, 1/2 ч. л. камфор на прах и 1/4 ч. л. нишадър на прах (от аптеката) - в подходящо стъкло се държат на слънце или до гореща печка 10 дни.

2. При менструация жените да не правят редуваща баня на краката.

3. Мушамите от хаваджива да се използват 15 дни от едната и толкова от другата страна.

Хигиена. Съветваме болния никога да не изкачва стълбите наведнъж, а на всеки 3 стъпала да си почива с 1-2 дълбоки дишания.

След като болният закрепне, да продължи лечението на основната болест по начина, даден на съответното място.