С порок на сърцето се означават онези заболявания, при които са увредени сърдечните клапи и с това се предизвиква разстройство на кръвообращението.

Различават се два основни вида заболявания: непълно отваряне на клапите - стеснение на отвърстието между предсърдието и камерата или камерата и отводящия съд, или непълно затваряне на клапите - недостатъчност на клапите.

По-често се срещат следните сърдечни пороци: 1) недостатъчност на двукрилата клапа; 2) стеснение на двукрилата клапа; 3) недостатъчност на аортната клапа; 4) стеснение на аортната клапа.

Понякога отделните видове се комбинират помежду си.

Причини. Най-честа причина е острият ставен ревматизъм. Следват ангината и по-рядко някои инфекциозни болести (скарлатина, дифтерит). Съществуват и вродени пороци.

Признаци. Признаците са различни в зависимост от вида на сърдечния порок и от степента на увреждане на сърцето. Сърдечният порок отначало е компенсиран. Сърцето различно време от началото на заболяването успява да се справи и поддържа понякога дълги години нормално кръвообращение. В такъв случай болният почти не изпитва нищо освен умора при физическо натоварване, сърцебиене и лек задух. При правилен хигиенен режим такова компенсирано сърце се запазва до дълбока старост.

При силно изразен сърдечен порок (некомпенсиран) и при липса на правилен режим (преумора, алкохолизъм, преяждане, безсъние и пр.) сърцето може да отслабне, да се разшири и да не може да поддържа нормалното кръвообращение. При това състояние на болестта се явява застой на кръвта в белите дробове, черния дроб и краката, от което болните са отпаднали, имат замайване, стягащи болки в сърдечната област.

При леко физическо натоварване се явяват задух, кашлица, болезненост и тежест в областта на черния дроб, устните и ноктите посиняват, има отоци по краката. Черният дроб се увеличава. При напреднала сърдечна слабост в гръдната кухина и корема се набира течност. Застояването на кръвта в стомаха причинява липса на апетит, умора и безсъние. Застоят в бъбреците дава албумин в урината, която намалява по количество. Кръвното налягане спада. Порокът на сърцето се развива хронично и болестта продължава години.

Усложнения. Удар от запушване на мозъчен кръвоносен съд, белодробен инфаркт, белодробен оток и др.

Предсказание. Зависи от заболяването. То е по-благоприятно при компенсиран порок и сериозно при некомпенсиран. Сърдечният порок не може да се излекува в истинския смисъл на думата, но човек може да живее дълго време с него, когато е компенсиран и спазва правилен хигиенен и диетичен режим.

Предпазване. Състои се в предпазване и навременно лечение на острия ставен ревматизъм, ангината и други заразни болести.

Лечение. Начинът на лечение се определя от вида на сърдечния порок и от състоянието на болния.

При компенсиран порок е необходимо да се щади сърцето, като се спазва правилен режим на живот.

При некомпенсиран порок също е необходимо храната на болния да бъде природосъобразна (млечно-растителна) с достатъчно витамини и минерални соли, като се предпочита суровоядството. Добре е да се приема повече захар (плодове, мед, гроздов мармалад), която засилва сърдечния мускул, да се избягват тлъстата храна, алкохолът, тютюнът, употребата на много течности (супи и др.). Месото също да се избягва, яйцата да се консумират в умерено количество. Да се избягва люта, солена и кисела храна, кафе, чай, лимонада.

Ако се появят отоци, болният се поставя на безсолна храна, даже на млечен режим, докато сърцето наново се подобри.

Хигиена. Болният и в двата случая трябва да води редовен живот, да не се преуморява от физически и умствен труд, да си почива достатъчно. Да избягва изкачване на по-големи височини, дълго ходене, спорт, тичане; да спи достатъчно. Лятно време да прекарва 1-2 месеца на почивка, защото широкото и изобилно използване на чистия въздух значително укрепва състоянието му. Да се избягват половите контакти. Жените с компенсиран порок могат да раждат след съвет с лекар специалист по сърдечни болести.

Появят ли се отоци на краката, болните да пазят леглото.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за болестите на сърцето.