Възпалението на сърдечната торбичка (перикардит) най-често се съчетава с възпаление на останалите части на сърдечната стена.

Причини. Две са главните причини за перикардита - туберкулоза и ревматизъм, но може да настъпи и при пневмония или някои инфекциозни заболявания - грип, скарлатина, коремен тиф и др. Случва се във всички възрасти.

Признаци. Заболелият усеща студени тръпки по тялото, температурата му се покачва, чувства тежест и болки в сърдечната област, пулсът му се учестява.

При водния перикардит освен това болният има затруднено дишане и задух, понякога суха кашлица. Той е неспокоен, общото му състояние е тежко, болката в сърдечната област се засилва при натиск върху гръдната кост. Когато течността е гнойна, температурата е висока, общото състояние е много тежко. Ако набраната течност е много, дейността на сърцето се затруднява, може да се увеличи черният дроб и да се развият отоци по краката.

Водният перикардит може да се превърне в гноен при боледуване от родилна треска, пневмония, гнойник в белия дроб или кървав при боледуване от рак. Туберкулозният перикардит протича продължително време.

Предсказание. Сериозно. Обикновено заболяването трае дълго време - седмици и месеци. Ревматичният перикардит в повечето случаи завършва благоприятно. Лош изход има гнойният перикардит. Често се образуват и сраствания.

Предпазване. За предпазване от перикардита трябва да се избягват причините, които го предизвикват: простуда, ангина, инфекциозни заболявания.

Лечение. Провежда се в болница и е насочено срещу основната причина. Народната медицина прилага следното лечение.

А. При сух перикардит.

Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от портокал (листа, цвят и кори), комунига, маточина, очанка, самобаянка и страшниче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с. л. се запарват с 500 г вряща вода и захлупено, се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Или отварка от бял глог (цвят, кори и корените му), безсмъртница, леонурус, майоран и маточина - Приготвяне и употреба, както първата отварка. Или пък отварка от безсмъртниче, градинска чубрица, дилянка (корени), коприва обикновена, лазаркиня, овчарска торбичка, росопас и слез - Приготвяне и употреба, както първата отварка.

Диета. Лека вегетарианска храна. Люто, алкохол и тютюн - не! Въздухът в стаята на болния да бъде винаги чист, като прозорецът се държи отворен или пък всеки 2-3 часа се проветрява.

Б. При воден перикардит.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема или а) по 1 с. л. от следната смес: 200 г чист зехтин, 200 г лимонов сок, 12 г валерианова тинктура - чиста, 12 г тинктура от глог (от аптеката) и 2-3 г камфор на прах (от аптеката) според пулса - при усилен 2 г, а при забавен 3 г; или пък б) по 1 с. л. сироп от бяла или черенна мура: 40 г зелени шишарки от бяла или черенна мура в 9 л вода се варят, докато останат 3 л. След това отварката се прецежда, добавят се 1 кг захар и 5 листа от индрише за миризма и се вари, докато се сгъсти като сироп. Много е полезен, особено при сърдечна кашлица.

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства при всички случаи болният да взема или а) по 1 кафена чашка отварка от вътрешното сало на тиква, взето първоначално заедно със семето - цялата вътрешност на тиквата без семето й с прибавка на 3-5 зърна черен пипер и 1 ч. л. семе от магданоз в 2 л вода на тих огън се вари 30 минути, като изстине, се прецежда; или б) по 1 кафена чашка отварка от 2 връзки корени от магданоз - в 1500 г вода на тих огън се варят, докато остане 500 г отварка, и веднага се прецежда, след което се засилва със сока на 2 лимона и 100 г пчелен мед или небетшекер.

Добавка. За засилване на уринирането добре е преди изпиването на всяка от казаните отварки в нея да се разтваря по едно зърно нишадър (от аптеката), голямо колкото царевично. Който получава болки от него, да не го взема.

Диета. В този случай най-подходяща диета е плодовият режим изключително с пресни черенеши, малини, ягоди, сливи, ябълки, кайсии, праскови, круши, портокали, смокини, банани и пр. При липса на достатъчно плодове може да се употребяват печена или варена тиква, сурови моркови и други зеленчуци и по малко чесън. След този режим се препоръчва вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (особено полезни са кайсиите и прасковите, независимо дали са сурови, сушени или пък сокове от тях), слабо солена, умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Добре е на закуска да се ядат само пресни сварени картофи, и то заедно с люспите и подправени най-добре с кисело мляко.

Преди обяд и вечеря като предястие болният да изяжда по 2-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или пък по една чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с прибавка на листа от магданоз и черенна ряпа (настъргана 1/2 час преди ядене, за да не дава оригване) по равни части с малко чист зехтин и чист винен оцет по вкус.

Много е полезно ежедневно на обяд и вечеря да изяжда и по 1 чаша ориз, сварен със зелева чорба, супи от пшеничени трици и овесени ядки, а също ястия от зелен фасул, спанак, пащърнак, картофи, сливи, бадеми. Освен това храната да се соли с дива чубрица и непосредствено след обяд и вечеря болният да изяжда или а) смес, приготвена от по 1 ч. л. бъзов мармалад, шипково брашно и кафе от фий с 1/4 ч. л. прах от яйчени черупки, 1 супена лъжичка ядки от бадеми и 1-2 чаени лъжички гликоза или мед; или б) по 1-2 чаени лъжички от следната смес, която може да се маже и на хляб: 1 кг гликоза, 1/2 лимон, настърган на ситно ренде с кората и месото, но без семките, и 1/4 пудра захар се разбъркват добре да стане като крем; или в) по една ч. л. от следния крем за усилване на сърцето: 500 г пчелен мед, предварително врял във водна баня 10 минути, се разбърква със сока на два лимона и настърганата им кора; отделно се разбиват два пресни кокоши жълтъка с две с. л. пудра захар, за да стане като шато, след това в него по малко се сипва първата смес с меда и добре се разбърква, за да стане като крем; или пък г) да взема по 1 ч. л. от друг вид крем за усилване на сърцето: 100 г прясно краве масло, 100 г чист пчелен мед, 100 г тиквено семе сурово, обелено и счукано, и 100 г ориз, опечен до бежов цвят и смлян на брашно. Всичко това се разбърква да стане като крем.

Добавка. Ако с плодова и вегетарианска храна болният не може да поддържа силите си, като изключение на обяд може да употребява и малко месо: пилешко, агнешко, телешко или пък прясна речна или океанска риба, засилена с други прибавки, които съдържат повече белтъчини. Освен това се препоръчват млечни храни, яйца, кремове и други подобни.

Особено полезно е като десерт да се яде т.нар. домашно желе, приготвено от овес 120 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 60 г, просо и сладки желъди по 40 г. От вечерта се заливат с 4 л вода и киснат захлупени цяла нощ. На сутринта се прибавят още 10 ореха, счукани с ядките и черупките, 1 лимон, разрязан на 4 части, 1 с. л. чубрица и един ученически тебешир, счукан на ситно. На тих огън се вари, докато всичко се развари на каша. След това се сваля от огъня, прецежда се през ситна цедка или гевгир и се подслажда със 150-200 г карамелизирана захар или пък небетшекер. Държи се на студено, за да не вкисне. Освен това за засилване на сърцето полезно е след обяд и вечеря болният да изпива по 1 кафена чашка кафе от семето на метла (изпича се до бежов цвят и се вари на кафе).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие не повече от 1-2 кафени чашки на ден: а) отварка от ечемик (5 с. л. ечемик и 20 шипки - плод, разрязани на по две части, в 1 л вода се варят 30 минути, като изстине, се прецежда); или б) отварка от корените на бъз - свирчовина (5 с. л. в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути; като изстине, се прецежда); или пък в) отварка от троскот (корени), полски хвощ, мечо грозде и царевични коси по 1 с. л., червена хвойна (зърна) 10 г и шипки 25 броя - в 700 г вода на тих огън се вари 20 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чаша от 50 г (за деца наполовина) отварка от 25 ореха, счукани заедно с черупките, с прибавка и на по 3 с. л. счукано семе от диня, пъпеш, тиква-в хладка вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Десет минути след нея да изпива и по 1 кафена чашка (за деца наполовина) отварка от гръмотрън (корени), магданоз (корени), гръцко семе (фенум грекум) - от аптеката, кървав здравец (корени), полски бъз (корени) и обикновена коприва (корени) по 50 г, пелин и ранилист (листа и цвят) по 30 г. От тази смес 4 с. л. в 1 л хладка вода с 1 с. л. счукано семе от пъпеш и 1 с. л. пепел от лозови пръчки на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда. При изпиване на всяка чашка от тази отварка в нея се разтваря с върха на ножа нишадър на прах (от аптеката).

V. Една-две вечери поред - топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с. л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при нужда се прави клизма с 1/2 л от същия чай. За деца клизмите се правят с 200-500 г от същия чай според възрастта им. Или пък по-добре е вместо вечер сутрин 20 минути преди вземане на едно от средствата, дадени в точка първа, болният да взема 2-3 пъти седмично английска сол (30 г), разтворена в 100 г вода. След това водата се премахва по два начина.

Първият начин, удобен на възрастните, е чрез опушване с ориз, последвано от сухо увиване с помощта на 2-3 одеяла за 1-2 часа, докато болният се препоти.

Вторият начин е с парен компрес на корема с торбичка от стар калъф от възглавница, ушит юргански шев и напълнен с 1 кг търпимо гореща морска сол, с продължителност 20-30 минути, едновременно съчетан (за по-бързо изпотяване) със сухо увиване и поставяне на топли шишета на стъпалата и бедрата. След препотяването и в двата случая да се направи бърза фрикция на цялото тяло с хладка вода, а подир нея коремът да се наложи с торбички от тънко хасе.

Първата вечер торбичката да се напълни с топла лапа от сплита на чесън (1/2 м), който се сварява в 1 л вода и след това се прецежда и на ситно нарязва на парчета и забърква с 1 чашка ориз, сварен като пилаф (1 чашка ориз се вари с 3 чаши отварка от сварения сплит); след това се добавят 2 с. л. чист винен оцет и 1 с. л. олио и всичко това се разбърква добре да стане хубава лапа; или пък с топла лапа от печен кромид лук (всяка глава се пече с 1 зърно чер пипер, втикнато в нея), нарязан, полуизстискан, засилен с 20-30 сини сливи, киснали в малко хладка вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките), и 2-3 с. л. брашно за отнемане на излишната влага на лапата; или пък с топла лапа от праз лук - бялата му част, на ситно нарязана, с прибавка на 2 с. л. ленено семе, 20-50 сини сливи и 100 г прясно мляко: на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе.

Втората вечер - с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 15-20 с. л. пресни и млади корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 20 сини сливи и на 1-2 изравнени чаени лъжички нишадър на прах. Едновременно в областта на сърцето (отпред и отзад) се поставят две торбички от тънко хасе, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-4 с. л. диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на каша), и 1/4 ч. л. нишадър на прах. На главата - цяла "шапка", напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 с. л. диви кестени, настъргани с кората, или с толкова с. л. пресни корени от полски бъз; държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавка. Опушването с ориз се прави седмично 1-2 пъти, а парните компреси през вечер.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре се чувствам и в най-скоро време ще оздравея. " След него се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, обличане и 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. В тежки случаи два часа след закуска добре е да се повторят казаните за преди лягане приложения, но без опушване и парни компреси, като лапите се държат 5-6 часа.

В по-леки случаи достатъчно е през деня да се носи на сърцето (отпред и отзад) мушама от хаваджива (25/20 см), върху която се тропосват подходящи парчета от тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата спокойно. Тя се носи 10 дни от едната и 10 дни от другата страна. А на черния дроб и на далака (ако и те са засегнати) - торбичка от тънко хасе с размери 24/12 см, ушита на тегели от по 1 см широки и напълнена с помощта на малка фунийка със смес от 6 с. л. готварска сол и 2 с. л. сяра на прах (от аптеката).

Неделя. При нужда лечението продължава; ако състоянието позволява - почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация опушване с ориз и парни компреси на корема не се правят.

VII. Лятно време преди обяд, от 10 до 12 часа, добре е да се направи слънчева баня на краката и корема със зелени листа (от репей, слънчоглед или тиква) с продължителност, докато е приятна, последвана от фрикция на цялото тяло с хладка слънчева вода. След нея на корема се поставя компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от полски бъз (корени) - 6 с. л. корени от полски бъз в 2 л вода се варят 30 минути и веднага се прецеждат; държи се 2-3 часа.

Важни добавки.

1. За изхвърляне на събраната течност, ако казаните средства не помагат, болният да взема по 3 пъти на ден, и то след ядене, заедно с посочените отварки и по 1/2 г нишадър на прах. Това да се прави в продължение на 10 дни; ако през това време водата не се изхвърли, тогава същото да продължи още 20 дни.

2. При суха кашлица всеки 2 часа болният да взема по 1 ч. л. от следната смес: 200 г чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути), 200 г сок от печен кромид лук и сокът на 1 лимон.

3. При наближаване на менструация лечението да не се прекъсва и вместо дадените билки да се пие само сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене по 1 кафена чашка отварка от външните люспи на кромид лук (1 стиска люспи в 400 г вода се варят 20 минути, като изстине, се прецежда).

4. При температура заедно с отварката, дадена за два часа след ядене, да взема по 1 прах от 2 г (за деца по 1 г) от следната смес: индийско орехче (мускатно), нишадър и лимонтузу (от аптеката) по 6 г от всяко, стрити на прах и добре разбъркани, или пък хинин (от аптеката) - по указание на лекаря.

5. Селският хлебен квас може да се замени с домашен квас, приготвен от средата на стар черен (типов) тричав хляб (от 3 дни), на който се маха кората, а средата се разронва в дълбока чиния, поръсва се с 1/2 ч. л. сода бикарбонат, напръсква се с топла прокиснала боза и се намачква да стане тесто.

6. Върху всички лапи, които се слагат на корема, добре е да се поставя вестник за по-силно въздействие.

7. Добре е болестта да се прекара на легло, защото излишното движение я влошава.

8. За да може лапата равномерно да покрие корема, необходимо е хасената торбичка да бъде ушита на три вертикални джоба.

9. Всички лапи може да се използват две-три вечери поред, като сутрин се държат на студено място, а вечер отново се затоплят.