Средства при критическа възраст:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. сироп от сурова тиква. Най-добре е да се вземе жълта, селска тиква, на която се отрязва капакът, изчистват се салото и семките, а кухината се напълва със ситна захар. Захлупва се с капака и стои 2-3 денонощия, докато захарта се стопи. Полученият сироп се налива в бутилки, запушват се добре и се държат на студено място, за да не вкисне.

II. Двадесет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) се пие по 75 мл запарка от:

Босилек 80 г

Маточина 60 г

Глогов цвят 50 г

Лавандула 50 г

Липов цвят 50 г

Риган 50 г

Хмел - шишарки 50 г

От горната билкова смес се вземат 2 с.л., добавя се по 1 ч.л. дилянка - корени, и портокалови кори, запарват се с 500 мл кипяща вода, захлупва се и кисне цяла нощ. На сутринта се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон.

III. Диета:

1. За предпочитане е лека вегетарианска храна, млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци.

2. Храната да е слабо солена и умерено подкиселена с лимон или винен оцет.

3. След обед и вечеря да се взема по 1-2 ч. лъжички бъзов мармалад с малко пчелен мед и 1/4 ч. лъжичка прах от яйчени черупки; или по 1 ч. лъжичка от дадената по долу смес. Вземат се следните продукти:

100 г прясно несолено краве масло

100 г чист пчелен мед или течна гликоза

100 г сурово тиквено семе, обелено и счукано на прах

100 г ориз, опечен до бежов цвят и смлян на прах

Всичко това се разбърква, за да стане като крем.

4. За да се предпазват костите от остеопороза е добре вечер да се пие по 1 чаша топло или хладко прясно мляко.

5. Вместо вода да се пие отвара от шипка. (25 шипки се счукват на каша и се сипват в 500 мл кипяща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня. След като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване). Пие се с мед и лимон на вкус.

IV. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната билкова смес:

Тинктура валериана симплекс (чиста) 20 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 20 г

Аква лауроцераза (вода от горчиви бадеми) 15 г

Камфор на прах 1 г

Олио мента (ментови капки) 20 капки

V. Допълнения:

1. Желателно е да се води природосъобразен живот: ставане в 7-8 часа, лягане 22-23 часа. Ходене на чист въздух поне 2 часа дневно.

2. Ако в този период теглото започне да се увеличава, всяка вечер да се слага на щитовидната жлеза торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, поръсен с 1-2 г нишадър на прах.

3. Ако се получат ставни възпаления, да се приложи едно от дадените по-долу средства:

а) Да се разтриват със смес от 1 с.л. прясна несолена свинска мас и по 1 ч.л. салицил на прах и нафталин;

б) Да се поставя на болната става торбичка, напълнена с изцедено кисело мляко, посолено с прясно смлян синап;

в) Да се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен за всяка става с по 1/4 ч. лъжичка сяра на прах. Отгоре да се обвие с вълнена превръзка.

4. Вечер преди лягане при липса на главоболие да се поставя на малкия мозък торбичка от тънко хасе, напълнена със сурови необелени картофи, настъргани и полети с 50 мл прясно мляко. Така киснат 30 мин, след което добре се изстискват, поръсват се с 1 суп. лъжица царевично брашно и се поставят.

5. При безсъние, нервност и тежко главоболие на главата се поставя "шапка"от тънко хасе, ушита така, че да я покрива изцяло от веждите до раменете. Тя се напълва с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано, за да се тегли по-добре), засилен с 10 суп. лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората или напълнена със сурови, необелени картофи, настъргани и полети с по 50 мл оцет и вода. Така киснат 30 мин, изстискват се добре, поръсват се с 1-2 суп. лъжици царевично брашно и се поставят на главата. Отгоре се слага вълнена шапка. Държи се цяла нощ.