Средства за лечение на бяло течение:

I. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: парен компрес на долната част на корема за 1 час от сгънато на 6-8 пласта бархетно парче, натопено в горещо бадемово масло (от аптеката); или торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 мин, за да се използва 2-3 дни поред) с продължителност 10-20 мин.

Следва топла 39С влагалищна промивка с 1 л отвара от лайка, жълт кантарион, слез, смрадлика, невен и магданоз. От билковата смес се вземат 3 суп. лъжици, запарват се с 1 л вряща вода, на тих огън ври 10 мин, като изстине до 39С, се прецежда и се засилва с 1 суп. лъжица сода бикарбонат.

След това долната част на корема се налага с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, ситно нарязано, 2 с.л. ленено семе и 15-20 сини сливи, нарязани ситно и смачкани без костилките и сварени със 100 мл прясно мляко, и преди поставянето й поръсено с 1 с.л. захар; или с топла лапа от кромид лук, опечен, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 с.л. царевично брашно за отнемане на излишната влага и 1 с.л. пудра захар.

Горните процедури се съчетават с влагалищно тампонче от опечен, обелен арпаджик (малки лукчета), леко намазано със стопена зайча мас, увито в марличка във вид на топче и завързано с вълнен конец, за да не дразни срамните устни; или приготвено от едно топче с големината на лешник чист пчелен мед; или 1 ч. лъжичка пудра захар.

II. Вътрешно сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да се пие по 75 мл запарка от равни количества:

Гръцка коприва

Имел

Зайча стъпка

Полски хвощ

Цариче

От горната билкова смес се вземат 2 суп. лъжици и се запарват с 500 мл вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда.

III. Вместо вода да се пие отвара от равни количества:

Бял равнец

Малинови листа

Шипка - плод

Вземат се 3 суп. лъжици от горната смес и се запарват с 500 мл вряща вода, ври захлупено 15 минути и като изстине, се прецежда.