I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се взема едно от дадените по-долу средства:

1. По 1 супена лъжица смес от: 1 кг корени от целина, ситно настъргани, 250 г лимонов сок, 100 г настъргани корени от хрян и 100 г чист пчелен мед.

2. Да се изпие сока от 1 глава целина, настъргана от вечерта и поръсена с 1 суп. лъжица пудра захар, кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се прецежда чрез изстискване и се засилва със сока на 1 лимон.

II. Двадесет минути след сместа и 10 минути преди обед и вечеря да се пие по 75 мл отвара от:

Пача трева 60 г

Полски хвощ 60 г

Троскот 60 г

Синя тинтява 60 г

Бял равнец 30 г

Иглика 30 г

Жълт кантарион 30 г

Маточина 30 г

Трицветна теменуга 30 г

От тази смес се вземат 2 с.л., добавят се 15 шипки, разрязани на по две, и по 1 ч.л. ленено семе и червена хвойна - плод. Запарват се с 600 мл кипяща вода и врят на тих огън 10 мин, като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

III. Добавки:

1. Вместо вода да се пие отвара от листата и стъблата на целината (4 с.л. се запарват с 600 мл кипяща вода, ври 10 мин и като изстине, се прецежда).

2. След ядене да се взема по 1-2 суп. лъжици бъзов мармалад със или без малко мед; или да се пие по 75 мл домашна боза от картофи, приготвена по следния начин: 1 кг сурови, необелени картофи се нарязват на малки кубчета. Врят в 2 л вода, докато се разварят добре, и след като изстинат, се прецеждат през тънка кърпа чрез изстискване. Получената боза се пие с мед и лимон по вкус. Държи се в хладилник, за да не вкисне.

3. Вечер преди лягане да се правят следните процедури:

а) При шиповете на ставите те да се превързват с марличка от 2 парчета, намазани с гъста смес от: олио или чист зехтин и газ (петрол) по 1 суп. лъжица от двете. Отгоре да се превържат с вълнени бинтове;

б) При шиповете на бедрените стави, колената или петите локална гореща баня 45С-15 мин с отвара от пепелна вода, орех - лист, и морска сол в пропорции: 1 двойна шепа дървена пепел, 1 шепа орехови листа и 1 шепа морска сол. Всичко ври 30 мин в 5 л вода, след това отварата се оставя да се утаи 1-2 часа, чистата отвара се отлива в друг съд и докато е още топла, се засилва с 1-2 с.л. нафталин. С една и съща отвара могат да се правят 2-3 бани поред. После засегнатите места се налагат с подходящо парче американ, натопен в топъл оцет, и след това изстискан и поръсен с бял тамян, ситно счукан. Отгоре се слага вестник и се закрепва с бинт.

При втвърдена пета да се налага с топла лапа от праз лук (бялата му част) ситно нарязан, сварен с малко вода, засилен с 1 ч. лъжичка ситна захар и 1/2 ч. лъжичка рафинирана сяра. Отгоре се слага вестник и бинт. Държи се цяла нощ.

Локални процедури за шипове

Вечер преди лягане да се правят следните процедури:

Разтривка на гръбнака и засегнатите места с настойка от: 3 пресни цели яйца, залети в буркан с оцет, който да ги покрива с около 1/2 см; киснат в него 5 дни, докато се разтворят черупките, след това с вилица се изваждат ципите им, прибавя се 100 г терпентин и 2 суп. лъжици газ и се разбърква добре. След като настойката попие добре, гръбнакът и засегнатите места да се налагат с едно от дадените по-долу средства :

1. Парче прано хасе или американ намазано тънко от следната смес: 200 г чист пчелен мед и 100 г рафинирна сяра.

2. Торбичка от тънко хасе или тензух, широка 10-12 см и дълга според гръбнака, се напълва с топла лапа от кромид лук, опечен обелен, нарязан, полуизтискан и засилен с 3 суп. лъжици пудра захар и 1 суп. лъжица рафинирана сяра, 1 ч. лъжичка боров катран и малко царевично брашно (за отнемане на влагата).

3. Домашна лечебна мушама (якия) приготвена от чесново масло: вземат се 3-5 глави чеснов лук разделен на скилидки и обелен, на водна баня ври без вода 1 час, намачква се на каша и с нея се намазва парче американ с ширина 10-12 см и дължина според гръбнака, с дебелина на пласта 1-2 см и се поръсва равномерно със смес от: 1 суп. лъжица мед или пудра захар и 1 ч. лъжичка рафинирана сяра и докато мушамата е топла, се залепва. След това върху мушамата се поставя вестник, покрива се с подходящо за целта вълнено парче и се закрепва с бинт, за да наподобява загреваещ компрес, който се държи до сутринта или докато болният може да го изтърпи.

4. Лист от прясно зеле, киснал в газ (петрол) в продължение на 6 часа, след което се свива на руло, изтисква се добре и върху него се слага парче бакалска хартия, бинтова се и така се спи до сутринта или докато издържи.

5. Топъл (36С) пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1 с.л. пудра захар и 1 ч. лъжичка рафинирана сяра. Отгоре се слага бакалска хартия и се закрепва с бинт. Държи се цяла нощ или докато досади.

6. Налагане на шиповете с кърпичка от тензух, намазана с топла лапа от диви кестени, сварени заедно с корите, след това обелени, смачкани на пюре и разбъркани с малко олио или зехтин, за да стане като мехлем.

7. Домашна лечебна мушама. Вземат се по 100 г чист пчелен мед, восък и олио, които се поставят в чист тиган и врят на тих огън 10 мин, като непрекъснато се бъркат, след което се снема от огъня и в сместа се напоява добре едно парче хасе от 1/2 м. Изпъва се добре докато е още топло, и се поръсва с 1 с.л. бял тамян, ситно счукан, и 1 суп. лъжица пудра захар, сгъва се на 4, отново се натопява в тигана, за да се напои добре с тамяна и захарта, след което се изважда и се простира, за да изсъхне добре и да стане готово за употреба. От тази мушама се отрязва необходимото парче, затопля се на огъня и се превързва на болното място. Може да се употребява 14 дни поред.