При начална хрема да се правят следните процедури:

Вечер преди лягане да се нагрее челото с електрическа крушка 10-15 минути, след което на носа и челото да се поставят компреси от по 4 парчета марля, натопена в спирт за горене и добре изстискана. Компресите леко се бинтоват и така се спи.

Ако за 1-2 дни хремата не премине вечер преди лягане да се прави парна баня на главата с вода или чай от лайка; или гореща баня на краката (42-45С) с 50 г синапово брашно или морска сол. Носът от вътрешната страна да се намазва 2-3 пъти дневно с боров вазелин; или с чисто селско краве масло; или с зехтин.

Добре действат промивките на носа с гореща (38-40С) солена вода или физиологичен разтвор. Правят се 2-3 пъти на ден. Във водата, с която се промива носът, вместо сол може да се сложат няколко капки лимонов сок (10-15 капки на 1 чаена чаша вода). Няколко пъти на ден да се прави гаргара с хладка лимонена вода (10-15 капки лимонов сок на 1 чаена чаша вода). Много полезно е няколко пъти на ден да се смърка през носа хладка отвара от лайка.

При хрема е много полезно да се пият сутрин, обед и вечер по 50-60 мл от една от дадените по-долу отварки:

1. Отвара от цариче (2 с.л. се варят в 500 мл вода 10 мин и като изстине, се прецежда).

2. Отвара от бял равнец, градински чай и жълт кантарион. Взема се равно количество от трите билки, разбърква се и от сместа се взема 1 с. л. Вари се в 250 мл вода 5 минути и като изстине, се прецежда.

3. Отвара от ленено семе (1 с.л. се вари в 500 мл вода 10 мин). Може да се добави кората на 1 ябълка или няколко сушени сини сливи. Пие се с мед и сока от 1/2 лимон.