I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната билкова смес от аптеката:

Тинктура валериана симплекс (чиста) 20 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 20 г

Аква ментае (ментова вода) 15 г

Камфор на прах 1 г

Олио ментае (ментови капки) 20 капки

II. Десет минути след капките (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Ранилист

Имел

Живовлек - широколистен

Леонорус

Горска ягода - лист

Иглика - цвят

Клинавиче

Жълта комунига

Невен

Синя тинтява

Червен кантарион

От тази смес се вземат 2 с.л., запарват се с 500 мл кипяща вода. Ври на тих огън 20 мин и като изстине, се прецежда.

III. Два часас лед ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 30 мл настойка от: 1 л червено вино, 500 г портокали, 250 г хрян и 100 г небетшекер. Портокалите се нарязват с корите на резенчета, хрянът се настъргва ситно, а небетшекерът се счуква на прах, прибавя се виното и се вари на водна баня на тих огън 20 мин след завирането на водата. Когато изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

IV. Вечер преди лягане да правят следните процедури: парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 мин, сухо изтриване на същата и след него редуваща баня на краката до под коленете (45С - 30 сек, 20С - 3 сек и така 5 пъти, като се почва с горещата вода и се свършва с хладката (едно горещо и хладко се броят за един път). Следва разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на кръгчета 3 пъти с пръсти, натопени в домашна настойка от: 250 г чист зехтин и 4 пакетчета карамфил на зърна (всяко от по 10 г), стрити на прах. На водна баня врят 30 мин.

Ако през деня се появи главоболие да се направи гореща коремна баня (38С - 20 мин), след което да се постави на главата "шапка"от тензух, напълнена със сурови необелени картофи, настъргани на едрото ренде, полети с една кафена чашка оцет, киснат 30 мин, изстискват се добре и се поръсват с 1-2 с.л. царевично брашно.

Допълнения:

1. Вместо вода да се пие чай от лайка и липов цвят - по 1 с.л. от двете се запарват с 500 мл кипяща вода, кисне захлупено 1 час и след това се прецежда.

2. По време на криза да не се яде шоколад и други какаови продукти, черен чай и кафе да не се пият.

3. Лятно време да се прави т.нар. ултравиолетова (Питагорова) слънчева баня на гърба - прави се в самото начало на изгрева на слънцето (към 5 часа сутринта, точно показан в календарите), облечен според сезона, седнал с гръб към слънцето с продължителност 30 мин, последвана от 10 дълбоки вдишвания през носа и бавни издишвания през устата.