I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се взема белтък от прясно яйце, добре разбъркан с по 1 ч. лъжичка топла вода и бяло брашно и на върха на ножа лимонтузу (лимонена киселина); или 1 с.л. житно нишесте, разбъркано с малко топла вода, за да стане като мляко.

II. Двадесет минути след горната смес (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Бяло подъбниче

Къпина - лист

Лайка

Лешникови листа

Планински очиболец

Червен кантарион

Салвия

От билкова смес се вземат 2 с.л., 1 ч.л. черна боровинка - плод или листа, и 1/2 ч.л. анасон - семе, които се запарват с 500 мл кипяща вода врят на тих огън 10 мин и когато изстине, се прецежда.

III. Диета: първите 1-2 дни е добре да се пие само чай от липа, пресно изцеден гроздов сок или овесен чай, подсладен с малко мед и лимон. Следващите 2-3 дни да се яде пюре от ябълки (20 средно големи ябълки на ден), обелени и настъргани или супа от моркови, керевиз, ориз, добре прецедена с малко сол и без никакви мазнини. Много полезно е един-два пъти на ден да се взема по 1-1/2 ч. лъжичка сушени или пресни боровинки, добре сдъвкани. След това да се премине постепенно към прясна вегетарианска храна, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет.

Преди обед и вечеря като предястие да се яде по 1 глава кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и да се яде без хляб, смачкан на каша съсъс или без малко зехтин. На обед супа от ориз и моркови, овесени ядки, разни зеленчукови пюрета, ябълки обелени без корите и семките. Да се пият сокове от моркови и възкисели ябълки по равни части и сок от черни боровинки с малко препечен хляб. На вечеря да яде сварен ориз, рохки яйца, тестени храни - макарони, юфка, фиде и др., плодове - банани, компоти, печени ябълки и леко препечен хляб. По време на яденето да не се пият никакви напитки и течности.

Добавки:

1. Вечер преди лягане да се прави парен компрес на корема с торбичка, напълнена с попарени трици или трина. Държи се докато изстине.

2. Да не се консумират консерви, колбаси, тлъсто месо, салати, горчица и подправки, зеле, домати, тлъсто сирене, топено масло, пържени яйца, пресен хляб, сурови плодове, люто, кисело, бира, чай, кафе, алкохол, студени напитки, бобови култури, туршии, суров лук и др.