При язва в стомаха:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. настойка от: 500 г чист зехтин, с по 3 с.л. жълт кантарион, червен кантарион, салвия и ранилист на водна баня на тих огън ври 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минутис лед настойката (сутрин, обед и вечер) да се пие по 50 мл сок от сурово прясно зеле.

III. Два часас лед ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 бучка захар с 10 капки разтвор от пчелен клей (1 с.л. неразтопен клей, взет от кошер се разтваря с 250 г аптекарски спирт 75 градуса и се прецежда през тънка кърпа) и 10 мин след горното да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Жълт кантарион

Червен кантарион

Живовлек - широколистен

Синя тинтява 

Водно пиперче

Смрадлика

От билковата смес се вземат 3 с.л., 1 с.л. ленено семе и 1 ч.л. анасон - семе, и се запарват с 600 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

Добавки:

1. Да се консумира предимно вегетарианска храна (пюрета и кашести храни, приготвени с чисто масло или зехтин).

2. Преди обед и вечеря като предястие да се яде по 1-2 глави кромид лук, опечен като ябълка, но без захар и се яде без хляб.

3. След ядене да се ядат по 1-2 печени ябълки, но без кората и семките.

4. При чести повръщания 10 мин преди ядене да се взема по 1 белтък от прясно яйце, разбъркан с 3-4 капки лимонов сок.

5. През деня, ако се появят силни болки, да се изпие 1 чаша топло прясно мляко с 1 изравнена ч. лъжичка сода бикарбонат; или да се сложи коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отвара от джоджан; или вода и оцет наполовина и да се държи, докато болката премине.