При киселини в стомаха да се пие едно от дадените по-долу средства:

1. Сок от червени картофи. Добре измити със студена вода пресни необелени картофи се настъргват с ренде и се пресоват. Полученият сок се пие неразреден преди храна или заедно с нея 4-5 пъти на ден по 100 мл.

2. Сок от обикновено зеле. Приготвя се и се пие като сока от картофи.

3. Отвара от синя тинтява. Една суп. лъжица от билката се запарва като чай с 200 мл вряща вода. Пие се по 1 кафена чашка 1 час преди ядене.

4. Нахут. Гълта се суров на цели зърна в следната последователност: първия ден - 1 зърно, втория ден - 2 зърна, и т.н. до десетия ден - 10 зърна, единадесетия ден - 9 зърна и т.н. до деветнадесетия ден - 1 зърно.

Много полезно е да се взема едновременно с едно от горните средства по 1 суп. лъжица чист зехтин 15 мин преди ядене.

Сутрин и обед след ядене да се налага корема с гореща лапа от трина. Налагането да се продължи 3 дни. Освен него да се прави топла (40С) баня на краката с морска сол с продължителност 15 мин, след което да се постави коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина (26С) или във вода. Коремният компрес се държи цяла нощ. От четвъртия ден нататък да се прави всекидневно фрикция на корема с хладка вода, смесена наполовина с оцет.

Храната да е почти безсолна и много добре сдъвкана, почти до втечняване. Да не се яде пържено, люто, кисело (лимонът е разрешен), пикантни подправки. Алкохолът, кафето и черният чай не се препоръчват. Вместо хляб е добре да се ядат пресни пуканки от царевица. След обед и вечеря да се яде по 1 сварен картоф с малко лимонов сок, след което да се пие 1 чашка мляко или топла вода, разбъркана с ч. лъжичка прах от въглища от липа или върба. Лечебно действат и минералните води.