Малокръвието (анемия) е често явление у децата, особено у момичетата. Среща се най-често през пубертетната възраст, т.е. между 12 и 18 години.

Причини. Липса на слънчева светлина, чист въздух, неправилно хранене, неправилна обмяна на веществата, недостатъчно каляване на децата. Спането на деца в един креват със стари и болнави хора причинява често, и то в тежка форма, малокръвие.

Признаци. Болното има главоболие, виене на свят, премаляване. Слизестите ципи (венците и клепачите) са бледи. Кожата изгубва розовия си цвят и става прозрачна. Липсва апетит и лесно се заморява. Има шум в сърцето, пищене в ушите, отслабване на паметта, треперене на ръцете и пр.

Малокръвните момичета по време на пубертета имат понякога припадъци, подобни на епилептичните, или схващания на отделни мускулни групи.

Предпазване. По 300 г гроздов сок дневно, съчетан с повече слънчева светлина, чист въздух, правилно хранене и каляване могат да предпазят децата от малокръвие.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение, за да се засили организмът.

А. При обикновена анемия

I. Сутрин, обед и вечер 15 мин преди ядене болното да взема по 1-2 ч.л. или сироп от листа на широколистен живовляк (2 с.л. се варят 30 мин в 500 г вода с 250 г чист мед на тих огън, за да остане наполовина; като изстине, се прецежда през тънка кърпа), или настойка от яйца с лимон както е в т. III за рахита.

II. 10 мин след сиропа или настойката да се изпива 25 - 50 г (според възрастта на детето) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (медуница), мента пиперита, пелин (листа и цвят), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Една пълна с.л. от тази смес се запарва с 300 г вряща вода и се вари на тих огън; като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не (да не се пуши и пие в стаята на болното дете).

Сутрин на първа закуска от голяма полза е детето да изпива следната смес: 50-100 г боза, в която от вечерта е киснало парче от 5-10 г прясна хлебна мая; сутринта се разбърква и засилва с 1/4 -1/2 ч.л. бирена мая, копривено брашно и шипково брашно (от аптеката). На втора закуска (1 час след първата) е добре да изяжда следната смес: 1/2-1 жълтък , разбъркан с 1 ч.л. прясно краве масло, залети с 50-100 г горещо мляко, подсладено с 1 ч.л. чист мед.

На обяд заедно с другата храна (винаги за предястие 1 глава печен кромид лук без захар, изяден без хляб) може да изяжда 25-50 г крехко месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба.

Безмесна вечеря - кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия, компоти и ядки от бадеми, орехи, лешници с малко леко препечен хляб. След обяда и вечерята да взема по 1 ч.л. бъзов мармалад и малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие овесено мляко (2 с.л. очистен овес се вари в 600 г вода, докато се разпукнат зърната, след което се прецежда през кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед и лимон по вкус).

III. Два часа след ядене да се взема 1/2 -1 ч.л. настойка от 3 цели пресни яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, захлупени киснат 3-4 дни, докато черупките се разтопят. След това се разбъркват с вилица, изваждат им се ципите и се прибавя 30 г чист коняк (за да не вкисне) и 200 г небетшекер, счукан на ситно. Всичко добре се разбърква. Държи се на студено.

IV. 10 мин след настойката детето да изпива 25-50 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, и 1 с.л. корени от обикновена коприва, варят се 15 мин в 1200 г вода, след това се добавят 2 пълни с.л. от следната смес: борови връхчета, бял равнец, джоджен, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, росопас, синя тинтява и червена хвойна (зърна) - по 50 г от всяка, и се варят още 15 мин. Прецежда се през кърпа и се подслажда с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане (и за двата случая) при запек (даже еднодневен) се прави топла клизма със 150-250 г вода или чай от лайка, последвана от разтривка 1 път на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт; налагане на корема с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан, засилен с 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); или с топла лапа от 100-150 г ориз с 10- 20 сини сливи, смачкани без костилките, в 300-350 г вода се вари, за да стане като пилаф. След това се прибавят и 1-2 ч.л. ленено семе, разбърква се добре и се вари още 10 мин.

На главата се слага "шапка" от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-5 с.л. диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 2-5 с.л. млади корени от полски бъз, счукани на ситно), и върху нея - вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Б. При средиземноморска анемия

Същото лечение с добавка: налагане на лакътните кости и пищялите с 4 мушами от хаваджива, дълги според дължината на костите и широки 5-10 см, с тропосани отгоре им парчета тънък найлон, добре набоден с дебела игла, и прикрепени с леки бинтове или стари чорапи.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето и веднага сухо изтриване; махат се мушамите, а местата им се изтриват с камфоров спирт; през целия ден на черния дроб и далака да се носят 2 парчета мушама от хаваджива с размери около 20/6 см. След измиването и обличането децата от 6 до 10 години да правят и по 5 дълбоки вдишвания през носа с издишвания през устата. Същите се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко, придружена от екскурзия в полето или в планината.

Важни добавки. 1. Лапите от печения кромид лук, ориза и кваса могат да се използват 2 вечери поред, като през деня се държат на студено, а вечерта се затоплят; квасът се засилва и с 1 - 2 с.л. нов квас за нова ферментация.

2. Мушамите от хаваджива се носят 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Още препоръки на великия лечител в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg