Говоренето нощем на сън е често срещано явление у юноши и девойки. То не е болест, но е сродно с други близки заболявания, като сомнамбулизъм, нервна раздразнителност, неуравновесеност и др.

Причини. Дължи се на силните преживявания, които децата имат през деня, на много игри и караници, на физическа преумора, на филми с ужаси и жестокости, на криминалета и др.

Признаци. Както спи, детето започва да приказва в легнало или в седнало положение без да се събужда. На сутринта обикновено нищо не помни.

Лечението се провежда според причината. Ако не е известна, лечението е общо за засилване на организма и укрепване на нервната система:

а) Първите 1-2 вечери поред да се направи по една клизма (37С), а след това само при запек;

б) Всяка сутрин още в леглото на детето да се прави сух масаж (2-3 мин), последван от фрикция на гръбнака (от горе на долу), а след това и на целия гръб с хладка (25С) отварка от смрадлика или със солена вода (на 500 г вода - 1 ч.л. сол). Преди обяд, ако е лятно време, между 10 и 11,30 часа, да се прави слънчева баня със зелени листа на цялото тяло (20-30 мин), последвана от поливане със слънчева вода (затоплена на слънце вода) или от коремна баня (32-26С за 5-10 мин), или от къпане в река и море с повече плуване и игра във водата. Вечер преди лягане - същата хладка фрикция, както сутринта.

в) Детето да има режим на ранно лягане вечер, ранно ставане сутрин. Следобед да почива и спи час, а вечер, между 17 и 19 часа да се разхожда;

г) Лятно време детето да спи при отворен прозорец, а зимно време - по възможност със слабо открехнат (печката може да гори), в тиха стая, в която не спят много хора и без светлина;

д) Да се избягва ходене на кино, да не му се разказват страшни приказки и да не чете криминални романи.

Вътрешно. Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай); пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една чаша, подсладен с мед.

Диета. Лека природосъобразна (млечно-растителна) храна без претоварване на стомахчето особено вечер. Никакво кафе, чай, какао.