Кел (косопас) е заразна кожна болест. Дължи се на микроскопични гъбички, които нападат кожата и корена на космите. Предава се от едно дете на друго посредством шапки, кърпи и пр. Може да бъде прихваната и от животни - котки, кучета, зайци и пр., които боледуват от нея.

Признаци. Косата опада на кръгли петна, които достигат големина от еднолевова монета до кафена чинийка. В някои случаи от корените на космите почва да тече гной, която замърсява цялото обхванато пространство. Обикновено болното място сърби, но немного.

Лечение. Общо за засилване на организма:

а) Ако гъбичките са корави, трябва първо да се размекнат с чист зехтин (но не и олио) и внимателно да се окъртят по начина, изложен в "Себорея (лоетечение)";

б) След това да се обръснат космите на засегнатото място с диаметър, 1-2 см по-голям, отколкото е засегнатата част;

в) Ако детето е запечено, прави се топла клизма (37С) с 200-500 г вода (според възрастта) или да се дава очистително - чай от майчин лист;

г) Всяка сутрин се прави парен компрес на засегнатото място (10 мин) с торбичка попарена лайка, след него измиване с тричава вода, изтриване с мека кърпа и натъркване на мястото с чеснов лук (една скилидка чеснов лук се обелва, разрязва се на две и се натопява в оцет). След натъркването с чеснов лук болното място се налага или с парчета нарязани домати, или с кашица от рицин (вземат се няколко плода от рицина и се счукват, докато станат като кашица) и се превързва като шапка. Налагането се държи до обяд.

На обяд преди ядене се повтаря същото, както и сутринта; налагането се държи до вечерта.

Вечер преди лягане да се направи или парна баня на главата с чай от лайка, или парен компрес с попарена лайка, последвана от редуваща баня на краката, а след нея натъркване с чесън и коремен компрес, натопен в топла отварка (37С) от трина.

В понеделник и четвъртък всичко това се съчетава и с налагане на "шапка" от торбичка, напълнена с прясна топла извара; държи се цяла нощ.

Във вторник и петък налагането да стане със смес от чиста хума (бяла глина), разбъркана с малко вода (една чаша от разбърканата с вода хума и прибавена към нея лъжица оцет и една ч.л. настойка от горска арника - от аптеката, стига за едно намазване).

В сряда, събота и неделя налагането да става с топла каша от овес, смлян (счукан) като трици и сварен с малко вода. При липса на някои от средствата за налагането лечението да продължава само с наличните;

д) Търкането с чеснов лук и налагането да се правят, докато космите пораснат отново, след като мъхът се обръсне;

e) Щом космите започнат отново да растат, което става за около 7-10 дни, постепенно да се намаляват дадените приложения до окончателното оздравяване, кожата на главата, вместо да се търка с чеснов лук, да се масажира в продължение на 2-3 мин със смес от рициново масло и газ по равни части. Масажирането да става с месестите върхове на пръстите.

Вътрешно. Отварка от корените на гръцка коприва (4 с.л. се варят в 1 л вода 30 мин и веднага се цеди).

Диета. Лека вегетарианска храна (млечно-растителна). Люто, солено и кисело - не.

При лечението да се пази голяма чистота, шапката на детето или да се изпере добре в пепелива вода, или най-добре е да се купи нова.