Признаци. В зеницата на детето се забелязва малко бяло петно (подобно на бяла точка), което му пречи да вижда добре с това око. Детето прави несъзнателни усилия да вижда по-добре, макар и с периферията на окото, и отклонява окото си от оптическата му ос, а така става и кривогледо.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечение. Задължително да се търси лекар специалист. Народната медицина предлага общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да взема по 1-2 ч.л. (според възрастта) настойка от 3 цели пресни яйца, измити и в подходящ буркан, залети със сока на 9 лимона, така че да бъдат покрити 1-2 см; оставят се на светло място, захлупени 3-4 дни, докато се разтворят черупките им,

След това се разбъркват с вилица, изваждат се ципите им и се прибавят 200 г небетшекер (лята захар) и 1-2 с.л. чист коняк, за да не вкисне бързо; държи се на студено.

II. 10 мин след настойката болното да изпива 1/2-1 кафена чашка (според възрастта) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, сварени в 1 л вода 20 мин; след това се добавят по 1 изравнена с.л. здравец (листа), лайка, маточина, очанка и се варят още 5 мин; като изстине, се цеди.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овче и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна детето може да получи 100 г крехко месо от агне, теле, птица или прясна риба. Безмесна вечеря - кисело мляко, зеленчукови пюрета, каши, ошави с малко леко препечен хляб. След обяд и вечеря да изпива по 1 кафена чашка сок от моркови, разредени наполовина със сок от ябълки или друг плод.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие отварка от ечемик и ръж (по 1 с.л. от двете в 600 г вода се варят 20 мин; като изстине, се цеди). Пие се подсладена с мед и лимон на вкус.

III. Два часа след ядене болното да взема 1 ч.л. сироп от борови връхчета: 150 г връхчета се варят в 1 л вода, докато остане 1/2 л, след което се цеди, добавят се по 1/4 кг захар и чист мед и се вари още 10 мин.

IV. 10 мин след сиропа детето да изпива пак по 1/2 - 1 кафена чашка от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 250 г топла вода, последвана от парен компрес на болното око (очи) с торбичка от марля, напълнена с попарен цвят от лайка, предварително добре изстискан.

Майката да опита на бузата си дали компресът е приятно топъл и тогава да го постави върху болното око на детето; върху него се поставя малко памук и се държи 5 минути.

След него да се направи топла баня на краката му (39С за 5 мин), коремен компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топла отварка от лайка, върху които се слага вестник и вълнено парче.

На главата на болното се поставя цяла "шапка" от тънко хасе, която да покрива челото заедно със слепоочието, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано и засилен с 5-9 с.л. диви кестени (според възрастта на болното), настъргани ситно с корите, или с 5-9 с.л. пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на каша; върху нея се поставя шапка от чорап.

На болното око (очи) се прави хладка баня (20С за 30 секунди) със специална чашка, която се продава в аптеките, напълнена със солен разтвор (на 250 г преварена вода се слага 1 ч.л. морска сол).

Накрая върху болното око се слага една вечер торбичка от марля, напълнена с топла прясна извара, а втората вечер - с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 синя слива, смачкана без костилката; върху нея се слага памук и превръзка с фланелен бинт; държат се цяла нощ или докато много досадят на болното.

VI. Сутрин - сух четков масаж на цялото тяло; 5 мин след измиване и изтриване на лицето да се направи пак баня на очите със солен разтвор, както вечерта.