Причини. Най-честите случаи на болки в ставите и костите на децата са при растеж, при простуда и инфлуенца и при ревматизъм.

Признаци:

а) При растежа болките обикновено са в покой след игра и нощем. Появяват се у деца, които живеят при неблагоприятни условия (например при анемични деца); израстването при тях е болезнено и децата страдат от болки (в краката и слабините) особено през нощта. Денем се заиграват, занимават се и като че ли болките са по-слаби, обаче през нощта се засилват, чувстват се неприятно и събуждат детето от сън. Обикновено такива болки настъпват в период на бързо израстване на децата и се забелязват между 8-ата и 15-ата година повече у момичетата, отколкото у момчетата.

б) При простуда и инфлуенца. Характерно за тези болки (които настъпват остро и минават в сравнително кратко време) е, че не се съпровождат от подуване на ставите, зачервяване на кожата, болезненост при натиск и пр. Тези признаци не се констатират и при болки при растежа. Обикновено от тях се оплакват момчета и момичета, които ходят зиме с тънки чорапи и голи колене.

в) При ревматизъм винаги има, макар понякога и слабо изразено, подуване на ставите.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма и съответно според причината.

При растеж много помагат топлите бани с трина, орехова шума и морска сол. Да се правят всяка вечер. През лятото са полезни и слънчевите бани особено със зелени листа, последвани или от хладка (26С) солена фрикция на цялото тяло, или от коремна баня (30-26С за 10 мин), или от кратко (3-5 мин) къпане в река или море.

Вътрешно:

а) За усилване сутрин, обед и вечер 1/2 час преди ядене детето да изпива или по 1 чашка сок от моркови с по 1 ч.л. тахан и мед (лимон по вкус), или по 1 чаша овесено мляко;

б) След обяда и вечерята да му се дава по 1 ч.л. яйца с лимон.

Диета. Както за ревматизъм.

Докато траят болките да се почива.

Когато болките се дължат на простуда и инфлуенца, да се лекува самото заболяване.

Децата трябва да се обличат по-топло и да им се правят масажи на болните колена, последвани от компрес на корема, натопен в топла отварка от трина (36С); на колената също се поставя компрес, натопен в топло мляко.