Науката засега отхвърля изкуствените методи за подмладяване, като твърди, че истинското, трайно и всестранно освежаване, ободряване и подмладяване на остаряващия организъм може да се постигне единствено само по пътя на естествените приложения.

Как да приложим тези естествени средства.

Всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло (5 мин.), последван или от хладък душ (33-35С), или пък от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки дишания с бавни издишвания. Повтарят се преди обяд и вечеря. Те са истинско средство за подмладяване и опресняване на тялото.

Преди обяд, ако е лятно време - слънчеви бани на седалищните части и на половите органи. Тези бани се отразяват извънредно благотворно и съживително върху цялото тяло и особено върху лицето на човека. Прилагането на слънчевата баня на седалищните части става по следния начин: на открито в прегънато положение се излагат първо седалищните части, а след тях и половите органи при повдигнат таз, като другите части на тялото се покриват с чаршаф, за да не бъдат огрявани от слънцето.

Времетраенето на слънчевата баня първоначално трябва да бъде за седалищните и половите части по около 3 мин., а след свикването - по 5-10 мин., всичко 10-20 мин., повече в никакъв случай. При добро затопляне се препоръчва и разтривка с мокра кърпа, след това бързо обличане и разходка.

Вечер преди лягане се препоръчва веднъж в седмицата топла клизма с 1 л чай от лайка. В понеделник и четвъртък се прави парна баня на главата с чай от лайка и орехова шума (за въздействие на щитовидната жлеза).

В събота се прави цяла топла баня, най-добре с отварка от борови игли и трина (37-38С за 10-20 минути). Благотворното влияние на тази подмладяваща баня може да се увеличи, като едновременно се прави и изчеткване на тялото. За да не лежи тялото постоянно във ваната, от време на време къпещият се трябва да се подпира на петите и на ръцете върху дъното на ваната и с главата в стената на ваната. Полезно е също, ако някой прави малки вълнички във водата по посока от краката към главата.

Неделя - почивка.

Диета за подмладяване. Препоръчваме моркови, като по-добре е да се употребяват малките и тъпи моркови, чието вещество е по-нежно от това на дългите. Сутрин, обед и вечер да се ядат моркови на каша в сурово състояние, примесени с мед, лимонов сок, плодов сок или ябълкова каша. След три дни към тази диета на обяд може да се прибавят маслено хлебче, картофи с лук и ябълка, а вечер - пържени картофи с плодове. Закуски към 10 часа и след това обяд е по-добре да не се правят.

По време на храненето да се обръща особено внимание на сдъввкането, защото то подпомага храносмилането.

Важни добавки.

1. Много полезно е два или четири пъти в годината да се практикува лечение с гореща вода, което е ефикасно средство за бързото подмладяване на човека. То се прави така: в продължение на 20 вечери поред, и то преди лягане, се изпиват по 6 чаши гореща вода като за чай (ако водата е дестилирана, още по-добре). Водата се изпива непременно с чаена лъжичка, а не на глътки. От такова бавно пиене на гореща вода се получава силно изпотяване. След препотяването тялото се избърсва със суха кърпа, прави му се фрикция с хладна вода, преоблича се, поставя се коремен компрес и се заспива.

2. Тъй като функцията на сърцето, дихателните органи и бъбреците има голямо значение за подмладяването, те трябва да се засилят чрез местно лечение.

3. Да не се забравя, че всяко навременно отпочиване от дневната работа в друга обстановка или по-дълго летуване на топли бани, море, планина и село действа подмладяващо, особено ако е свързано с умерени излети и със следното упражнение за дишане с тояжка. Това упражнение се прави с удобна за държане тояжка или бастун и трябва да се извършва или при отворен прозорец, или по време на разходка из полето, и то колкото е възможно по-често, дори на 1/2-1 час. Краката да се разкрачат, тояжката да се повдигне с двете ръце над главата, да се постави добре на тила и да се изпъне гръдният кош. След това тялото се навежда бавно напред и надолу, като същевременно се издишва с леко разтворена уста; после тялото се изправя бавно нагоре, като същевременно се вдишва бавно и дълбоко през носа (устата да се държи затворена). Упражнението се изпълнява от 3 до 8 пъти. Добре е при това упражнение да се стремим постепенно да поставяме тояжката върху раменете, което е много ценно за закрепване и развиване на гръдния кош.