Дълбокото дишане включва в себе си всички преимущества на ключичното, гръдното и коремното дишане, като при това се освобождава напълно от техните недостатъци. Дълбокото дишане поставя в действие дихателния апарат в пълния му обем, заставя да заработи всяка част на белите дробове.

Следното много просто упражнение ще ни даде ясна представа за същността на дълбокото (пълното) дишане.

Основно положение. Седнете или застанете съвсем прав (по войнишки).

1. Дишайте през носа. Спокойно, не бързайте, вдишвайте въздух, като изпъчите отначало долната част на гръдния кош. За тази цел се отпуска диафрагмата, която наляга върху коремните органи и изпъчва стените на коремната кухина. След това напълнете средната част, като долните ребра отиват встрани и се изпъчва гръдната кост. Накрая напълнете горната част, като се разширят горните ребра и горната част на гръдния кош. При това последно движение долната част на коремната кухина малко се огъва навътре, което дава на белите дробове достатъчно силна опора и спомага за напълване на горните им части.

2. Задръжте дишането за няколко (5-10-15) сек.

3. Издишвайте бавно (през устата, като че ли свирите с нея, без да издувате бузите си), задържайте гръдния кош в едно и също положение, като лекичко свивате коремната кухина, а с излизането на въздуха от белите дробове бавно я изпъвате. Щом като въздухът съвсем излезе от белите дробове, ослабете мускулите на гръдната и коремната кухина. Една малка практика ще ви облекчи в тази част на упражнението и веднъж усвоено, движението ще се извършва автоматически.

Не е мъчно да се забележи, че при този начин на дишане целият дихателен апарат се привежда в движение и дава работа на всяко въздушно мехурче без изключение. Гръдната кухина се изпъва във всички направления. Както се вижда, дълбокото дишане е съчетание на ключичното, гръдното и коремното дишане, които бързо се сменяват едно с друго по означения ред, така че сякаш съставят непрекъснато дълбоко (пълно) вдишване.

По-голямо задържане на дишането (за непосветените в индийското дишане) е вредно - води към нервни разстройства и уврежда сърцето.

Много ще се облекчи задачата, ако упражнението се прави пред голямо огледало, като се поставя ръката на корема, за да се усеща неговото движение. При свършване на движението препоръчва се да се повдигат раменете, понеже това ще увеличи изпълването на гръдния кош и ще улесни свободния ход на въздуха в малката горна част на белодробните крила (под ключиците).

Отначало ще ви се стори трудно да усвоите дълбокото (пълното) дишане, но една малка практика ще облекчи задачата и след като усвоите новия метод, никога доброволно не ще се върнете към стария.