Упражняването на дишането трябва да легне в основата на всяко гимнастическо упражнение. Посочването на каквито и да е телесни упражнения, без да е взето под внимание правилното дишане, днес е немислимо, както е неправилно и отделянето на дихателната гимнастика от общата телесна гимнастика. При дихателната гимнастика обръщаме внимание върху усъвършенстването и развитието на белите дробове и гръдния кош и на второ място - на сърцето и кръвоносната система.

Основното правило на дихателната гимнастика се състои в това всички упражнения да се правят или в добре проветрена стая, или на чист, свеж и не особено студен въздух. При това през време на дихателните упражнения коремът да бъде свободен от всякакви стягащи дрехи. Вдишването да се прави през носа (устата затворена), всички мускули трябва да бъдат по възможност отпуснати, трябва да се избягва всяко излишно напрежение. Спокойното (ненапрегнатото) и изправено положение на тялото се разбира от само себе си. Упражненията трябва да се правят с най-голямо спокойствие и внимание. Всяко бързане може да има лоши последици. Преди да се пристъпи към упражненията трябва да се отдели малко време, за да се усвоят някои навици на дихателните движения.

Затова ние препоръчваме да се препрочетат тези страници, където се говори за различните начини на дишане. Да се следи за това вдишването да бъде правилно, също като че ли миришете едно любимо цвете, а издишването да бъде по възможност по-бавно и да се съпровожда с протегнат свирещ звук. А за да постигнете това по-леко, трябва да държите устните в положение, като че ли свирите с устата или пък като че ли гасите свещ от голямо разстояние.

В случаи, когато свиркащото издишване е уморително или пък предизвиква кашлица, се препоръчва безшумно издишване. С дихателната гимнастика могат да се получат добри резултати (никога не се явяват неприятни странични явления). Тя трябва да се извършва точно, грижливо, с любов, последователност и издръжливост. Най-добри резултати се получават при интензивни и продължителни упражнения. От голяма полза е дихателната гимнастика при бронхиална астма, емфизем, повишено кръвно налягане (хипертония), гръдна жаба, функционални дихателни разстройства, плеврални сраствания, гръбначни изкривявания (кифосколиоза) и др.

Лечебният резултат може да се засили чрез съчетаване на дихателните упражнения със систематични, правилно дозирани телесни упражнения.

Забележка

1. Ако при дихателните упражнения настъпи замайване, те трябва да се прекъснат или в случай на нужда да продължат в легнало положение. Това се наблюдава обикновено при малокръвните.

2. Никакви други упражнения не трябва да се предприемат, докато не се установи пълното умение да се владеят дихателните функции.

Дихателно упражнение с вдигане на ръцете встрани

Основно положение. Краката - разкрачени или събрани.

Главата - малко приповдигната нагоре. Устата - затворена. Гърбът изпънат. Гърдите - издадени напред.

Движение. Ръцете бавно се издигат встрани наравно с раменете - вдишва се дълбоко до крайния предел, докато се почувства, че целият гръден кош е пълен с въздух. След като е поет въздухът, дишането се задържа няколко (3-5) сек и след това пак бавно се отпускат ръцете в първоначалното, изходно положение, дълбоко се издишва, като че ли се свири с уста или като че ли отдалеч се гаси свещ, и то без тласъци.

Необходимо е да се следи целият гръден кош да се разширява по следния начин:

Вдишване. Най-напред се разширяват долните странични краища на ребрата, след това приблизително към средата на вдишването започват да се разширяват страните и се приповдига предната част на гърдите при ключиците. Необходимо е точно да се наблюдава тази постепенност в движението на гръдния кош (най-добре пред огледалото).

Издишване. Преди всичко трябва да се задържи неподвижно целият гръден кош в това положение, в което той се намира след дълбокото вдишване. Издишването става през устата, при което се прибира коремът.

Когато всичкият въздух е изпуснат, бавно се отпускат страните и целият гръден кош приема обикновения си вид. След това пак се вдишва, пауза и пак се издишва. Колко време трябва да продължат вдишването и издишването, не може да се каже, тъй като това зависи от човека (телосложение, физическо развитие, упражнения и т.н.). Паузата не трябва да бъде много голяма. Ние даваме такова правило: вземате часовника (със секундарник), започвате да вдишвате и следите колко време продължава то - например 5 сек, дръжте пауза 5 сек и издишване 5 сек. По-нататък се придържайте към тези упражнения. След 5-6 дни, когато вие съвършено лесно ще можете да произвеждате всички упражнения за 15 сек, тогава започнете да увеличавате вдишването, паузата и издишването, като се стремите да достигнете следния максимум за средния човек: вдишване - 20 сек, пауза - 10 сек, издишване - 20 сек. Всяко упражнение трябва да се повтори най-напред 3 до 5 пъти, а след това да се достигне до 10-15 пъти.

Дихателно упражнение при отиване на работа и при разходка

Докато се направят 5 крачки, се вдишва дълбоко. През време на следващите 7 крачки се издишва дълбоко. Ако на този, който започва, 5 и 7 крачки му се виждат много, може да си прави упражнението на 3 и 5 крачки. Ако пък е достатъчно, може да се прави вдишването и издишването на 7 и 9 или 9 и 11 крачки. Издишването се извършва за по-дълго време, за да става бавно и пълно.

При това упражнение пауза (задържане на въздуха) не се прави, за да не се задъхва движещият се.

Дихателно упражнение при тичане

От голямо значение е през време на разходка няколко (10-20-30-50) крачки да се потича. Такива потичвания се правят често. И колкото по-дълги са те, толкова по-добре. След подтичването пак се започва през няколко крачки да се вдишва и издишва дълбоко.