6°C   София
 

Набиране на течност в обвивките на яйцата (хидроцеле) се получава при удар по яйцата, хроничен орхит и др.

Признаци. Уголемява се кесията поради набиране на течност. Тя приема форма на круша, обърната с горния край надолу, която не е болезнена и се смесва често пъти с кила (изсипване).

Лечение. Общо за засилване на организма. Необходимо е в началото болният да бъде на легло.

Сутрин, обед и вечер 20 мин. преди ядене да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън (корени), магданоз (корени и листа), гръцко сено и феникъл (резене) - по 1 с.л. от всички в 1 л вода със 100 г алое на прах на тих огън се вари 25 мин. и веднага се прецежда.

Диета. Същата, както при вода в коляното.

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-3 глави печен лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен лук и магданоз по равни части с малко чист зехтин и винен оцет по вкус, а след обяд и вечеря да взема или по 1 кафена чашка сок от черна ряпа (настъргана 30 мин преди употребата, за да не дава оригвания), засилена с малко бъзов мармалад или мед, или пък 2-3 ч.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1 ч.л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, да пие отвара от жълт кантарион и овчарска торбичка (по 1 пълна с.л. от двете се запарва с 500 мл вряща вода) или отварка от троскот (корени) и полски хвощ - по 1 с.л., шипки (плод) 2 с.л. и 1 ч.л. червена хвойна (зърна) - в 700 мл вода на тих огън се вари 20 минути и веднага се прецежда.

II. Два часа след ядене да се изпиват 75 мл отвара от полски бъз (корени) и обикновена коприва (корени) по 1 с.л. и пепел от лозови пръчки 2 ч.л. - в 1 л вода на слаб огън се вари 20 минути и веднага се прецежда.

III. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с.л. цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; оставя се захлупено да кисне 20 минути и се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Следва парен компрес на тестисите с торбичка, напълнена с търпимо гореща ситна морска сол, с продължителност около 20 мин.

След това същото място се налага първата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа от средата на белия хляб, сварена с червено вино (една чашка червено вино се оставя на огъня да кипне, след това се оставя настрана да изстине до 38С и в него се натопяват една-две филийки среда от бял хляб и хубаво се изстискват), или с топъл (36С) пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), преди поставянето му поръсен с 1/4 ч.л. нишадър на прах, а торбичката от вътрешната страна се намазва леко с малко мед.

Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с топла лапа от средата на белия хляб, натопена в топло червено вино, или с попарен сплит на чесъна, на ситно нарязан, или пък с топъл пресен селски хлебен квас, засилен, както по-горе.

Едновременно и в двата случая се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от овесена слама и трина (1 двойна шепа слама в 1 л вода се вари 25 минути, след това в същата отварка се прибавя 1 стиска трина и се вари още 5 мин; като изстине, се прецежда). Тилът се налага с торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен с 1 с.л. диви кестени, настъргани с корите, или с 1/2 ч.л. настърган хрян, а при тежко главоболие на главата да се слага "шапка" от селски хлебен квас, засилен с 9 с.л. диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова с.л. пресни корени от полски бъз, на ситно нарязани и счукани на кашица); държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден състоянието ми все повече се подобрява и в най-скоро време ще оздравея", последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода.

След това, ако болният не е на работа, да постави на тестисите си торбичка, напълнена с топла лапа от средата на белия хляб, натопена в червено вино, или с топла лапа, приготвена от 1 с.л. пресни сушени листа от целина (керевиз), леко напръскани с 1/2-1 ч.л. шарлан, или торбичка, ушита с юргански шев, за да не бяга солта встрани, напълнена с топла морска сол.

Ако болният ходи на работа, да увива тестисите си с парче мушама от хаваджива или с т. нар. дневна мушама и за по-добро закрепване добре е отгоре им да се нахлузи суспензор (от аптеката), взет по мярка, който се носи до вечерта. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

V. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчево-пясъчна баня със зарито до шията тяло в горещия пясък и глава, покрита с чадър или бяла кърпа, за да не слънчаса; лежи се, докато е приятно на болния, след което цялото тяло се полива с хладка слънчева вода,

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важни добавки.

1. При гнойни ранички по тестисите през деня да се слагат следните мушамички: парче чист восък колкото орех се разтопява в чист съд заедно със 7-10 зърна бяла дъвка (счукана на прах) и след това към тях се прибавя 1 с.л. чист зехтин, предварително сварен с жълт и червен кантарион - 250 мл чист зехтин с по 2 с.л. червен и жълт кантарион във водна баня се вари 1 час, като се бърка, докато пяната изчезне, без да завира, след което в тази смес се натопява парче американ и с дървена лъжица се мачка и обръща, докато платното хубаво се натопи. Мушамата се употребява топла, и то един ден от едната страна, на другия ден от другата.

2. Болният да се пази от удари по яйцата, за да не се влоши състоянието му.

3. Желателно е по време на лечението мъжете да се въздържат от полови контакти.

4. След оздравяването добре е да се носи суспензор най-малко още една година.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за болестите на мъжките полови органи.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

София е на 139-о място Ако имате малки деца и планирате да смените мястото на живот, добре е да се запознаете с тази класация. Тя е направена от германската компания Movinga, която е специализирана в оказване на помощ при преместване на жилище за служители на международни компании. Фирмата е използвала доста сложна методология

Необходими продукти: 500 гр. фини кори за баница 3/4 ч.ч. олио 100 гр. захар 1 ч.ч. натрошени орехи 500 гр. ябълки - обелени и рендосани 3 с.л. галета 1 ч.л. канела Начин на приготвяне: Всяка кора се напръсква с олио, сгъва се на две и отново се маже с олио. Върху нея се слага част от плънката (смес от ябълките, галетата, счуканите орехи

Здравей мамо, пиша ти аз - малкото човече, което създадохте с тати и сега отглеждаш в своя корем. Мислиш ли за мен в момента, както аз за теб? Зная, че е така, защото го усещам всеки път, в който поставиш ръка върху себе си. Толкова е хубаво - сякаш ме галиш. Чувствам те толкова близка. Мамо, знаеш ли

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Януарските броеве на модната библия пестят от разходи за пътувания, фотосесии и гардероби Като види дори само една лъскава снимка на ослепителна манекенка на корицата на модно списание, едва ли някой си задава въпрос колко точно е струвало всичко това и в каква степен е замърсило околната среда. Помислете какво значи това в пари

- Може ли 2 кг мандарини? - Торбичка искате ли? - Е, не, ще си ги ритам до вкъщи. ***** Претъпкан автобус в час пик малко след края на работното време. Вътре задушно и тясно. От спирката на кооперативния пазар се качва едно бабе с издута стара торба и с треперещ, но писклив глас почва да повтаря: - Младежи, леко с яйцата, баби

Историята е заснета в с. Ковачевица - Българския  Холивуд, казва операторът и режисьор - Как и кога се влюбихте в село Ковачевица и станахте негов жител, г-н Спасов? - Когато започнахме снимките на “Мъжки времена” през 1976 г. Аз съм първият от професионалното кино, който снима с. Ковачевица. Избрах Чекановата къща точно в деня