Възпаление на гърдите (мастит) е сравнително често заболяване, което се среща предимно при родилки, които кърмят. Засягат се повече жени, които кърмят за първи път.

Причинява се от бактерии, които проникват и през най-малките, невидими ранички, а и чрез млечните каналчета при здрави гърди. Заразата може да дойде от нечистите ръце на родилката, от устата на детето или от грижещите се за родилката.

Признаци. Родилката чувства болки в гърдата, особено при кърмене, има втрисане, температурата се повишава. Гърдата е подута и болезнена, зачервена. Болката става все по-силна и мъчителна и не дава на жената спокойствие денем и нощем, понякога се простира и до мишницата. Кожата се зачервява. След няколко дни състоянието се подобрява. Ако се образува гнойник (абсцес), температурата се повишава, общото състояние се влошава, засегнатото място омеква и може да се пробие от само себе си на едно или няколко места, откъдето изтича гной.

Предсказание. Благоприятно при навременно и правилно лечение.

Предпазване. То трябва да започне още преди раждането. През втората половина на бременността жената трябва един-два пъти дневно да измива гърдите си с топла вода и сапун и да ги изтрива с по-груб плат или хавлиена кърпа.

Ако зърната са плоски или хлътнали, след масажа да ги изтегля внимателно навън няколко пъти дневно. След раждането преди всяко кърмене жената трябва да измива ръцете си със сапун и вода, а зърната - с борова вода. Кърменето не трябва да продължава повече от 15-20 минути, като при всяко кърмене двете гърди се сменят последователно. След нахранването останалото мляко се изцежда много внимателно с чисти ръце.

Щом кърмачката почувства, че гърдата й се втвърдява и възпалява, веднага да си слага парни компреси от 6-8 хасени парчета, натопени в търпимо горещ чай от лайка, или пък торбичка от хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 мин, за да може да се използва няколко пъти поред), с продължителност 20-30 мин. След това застоялото мляко се изтегля със специално за целта звънче или помпа (продават се в аптеките).

Ако се образува много мляко, жената да намали храната си, като премине към лека вегетарианска храна.

Лечение. То трябва да започне още при първите признаци на възпалението. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене кърмачката да взема по 1 с.л. от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на каша, 100 г обелени чесънчета, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на ситно. Преди всяко вземане се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 мл отвара от 3 с.л. корени от обикновена коприва и по 2 с.л. корени от цикория и овес (зърна), предварително очистени и измити със студена вода - в 2 л вода на тих огън се вари 20 минути, след това се добавят 5 с.л. от следната смес: агримония, борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка; вари се още 15 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструацията, с добавка след ядене родилката да взема по 1 изравнена ч.л. бъзов мармалад и чист пчелен мед и 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки, а след това да изпива 1-3 ч.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1 ч.л. шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, да пие отвара от гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец и широколистен живовляк (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при възпалени гръдни жлези да изпива пак 1 чашка от 75 мл от отварката, дадена в точка II.

При възпалени гръдни жлези от много мляко родилката да изпива 1 чашка от 100 мл отвара от елха (по 1 с.л. зелени игли и кора от елхата се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 мин. и като изстине, се прецежда) или отвара от градински чай - салвия (2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл топла вода или с чай от лайка (2 с.л. цвят се запарват с 500 мл вряща вода; кисне захлупено 1/2 час и се прецежда).

След това при остър мастит, когато гърдата започва да бере, в дълбок супник се прави гореща местна баня (45С за 20-30 мин.) с търпимо гореща отвара от слез и лайка (5 с.л. слез - листа и цвят, и толкова лайка в 2 л вода се варят 5 минути, като изстине отварата до 45С, се прави банята) или пък с търпимо гореща вода, в която е размито 1 калъпче бебешки или тоалетен сапун. По време на банята постоянно се долива топла вода, за да не спада температурата.

След банята гърдата се изтрива до сухо и млякото се изтегля с помощта на празно шише от 1 л - напълва се с търпимо гореща вода, след това се излива и веднага се нахлузва върху болното зърно на гърдата. Така нахлузеното шише действа като вендуза и много добре изтегля млякото от гърдата. След това на същата гърда се слага торбичка от тънко хасе, напълнена с една от следните лапи: 1) топла лапа от ленено брашно, сварено с малко мляко, преди поставянето й поръсена с 1 с.л. ситна захар; 2) топла лапа от магданоз (листа, нарязани на ситно), 1 с.л. ленено брашно и 100 мл прясно мляко - вари се, докато стане гъста лапа, и преди поставянето и се поръсва с 1-2 с.л. ситна захар; 3) топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, 1 китка магданоз (листа, също нарязани на ситно), 1 с.л. ленено брашно и 100 мл прясно мляко - вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето й се поръсва с 1-2 с.л. ситна захар; 4) топла лапа от праз лук (бялата му част, нарязана на ситно), прясно зеле, листа от магданоз, ленено брашно, 15 сини сливи и малко мляко - вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и накрая се поръсва с 1-2 лъжички захар; държат се до сутринта.

Важна добавка. 1. Ако зърната на кърмачката са силно разранени, след банята се измиват с отвара от жълт кантарион (3 с.л. листа и цвят се запарват с 600 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда). После разранените зърна се намазват с маслена настойка от жълт кантарион, отгоре се поставя сух компрес от 4 парчета марля, покрива се с памук, леко се забинтова и така стои 6 часа. След това процедурата се повтаря отново.

Вместо това върху зърното може да се постави лист от дебела мара, на който се обелва горната ципа и се намазва с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 с.л. бяло брашно, 1 с.л. чист пчелен мед и 1 с.л. зехтин; на тих огън се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира, и стои върху зърното добре забинтован 4-6 часа, след което се сменя с друг лист, също намазан, и така се спи.

При хронично протичане с потънало навътре зърно се прави парна баня на главата и гърдите с чай от орехови листа и лайка (по 5 с.л. от двете в 3 л вода се варят 5 минути) с продължителност 10 мин., последвана от баня на краката до под коленете (42С за 30 секунди, 20С за 3 секунди - 5 пъти) и кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа и лайка (останала от парната баня).

На болната гърда първата вечер се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в гроздова ракия или в камфоров спирт (от аптеката), добре изстискани и прикрепени с триъгълна превръзка, или топла лапа (36С) от слез (листа и цвят) и житни трици по равни части, сварени с малко мляко до гъстота на лапа от ленено семе, или топла лапа от сварени листа от полски бъз (варят се 5 мин.), или пък топла лапа от попарен цвят от лайка.

Втората вечер гърдата се налага с една от следните лапи: 1) топла лапа от праз лук (бялата му част, нарязана на ситно), 1 китка магданоз (листа), 1 с.л. ленено брашно и 15 сини сливи, смачкани без костилките, сварени със 100 г прясно мляко на лапа, както е казано по-горе, преди поставянето й поръсена с 1-2 лъжици пудра захар; 2) лапа от пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен със 7 с.л. диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъз, нарязани на ситно и счукани на кашица), с прибавка и на 15-20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1/2 ч.л. нишадър на прах; преди поставянето й торбичката се намазва от вътрешната страна (към тялото) с малко мед; 3) топла лапа от прясно зеле, сварено с магданоз (листа), сини сливи, ленено брашно и прясно мляко, както е казано по-горе, преди поставянето й поръсена със захар; 4) топла лапа от печен лук, обелен, нарязан на ситно и полуизстискан, засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата).

В тежки случаи с образуване на много гной болната гърда да се налага с торбичка от тензух, напълнена със салото на 1 тиква за ядене, сварено без семките с малко мляко да стане гъста лапа, преди поставянето й поръсена с 1 с.л. ситна захар. Тази лапа изтегля гнойта. Всички лапи се държат до сутринта.

Важни добавки.

1. 3а изтегляне на потъналото зърно на болната гърда сутрин и вечер да се поставя звънче смукач (от аптеката), като предварително се натисне гумената му част, за да излезе въздухът от него и след това да действа като вакуум. Държи се само 5 мин, след което зърната се изтриват с памуче, натопено в чист спирт (от аптеката). Това се прави, докато зърната се изтеглят и оформят добре.

2. Ако жената има напукани зърна и кърми, преди кърменето зърната се измиват с отвара от жълт кантарион. След това внимателно се попива влагата с чиста марличка и се налагат с друга марличка, намазана с домашен мехлем, приготвен от жълтък от прясно кокоше яйце и чист пчелен мед по равни части - бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. Върху марличката се поставя торбичка, напълнена с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и 1 ч.л. захар. Държи се до следващото кърмене.

3. Ако от зърното изтича гной, върху отверстието му се слага малка марличка от 4 парчета, натопени в чай от лайка или намазани със сладък мехлем или с домашен мехлем, приготвен от жълтък от прясно кокоше яйце, бяло брашно и чист пчелен мед по равни части с 1/2 ч.л. чист зехтин или прясно масло (рецептата е дадена по-горе). Върху марлята се слага една от дадените вече лапи или пък кърпичка, намазана със смес от 1 с.л. свинска мас и 1 ч.л. камфор на прах. Кърменето от тази гърда трябва да се прекрати за няколко дни, като през тези дни млякото от гърдата се изсмуква със звънчето смукач в часовете, когато детето следва да бозае от гърдата, за да не спре секрецията на мляко от тази гърда.

4. При невъзможност да се правят парните бани на главата може да се заменят с гореща баня на гърдата (40-45С за 10-20 мин.) с отвара от слез и лайка по равни части - варят се 5 мин. При това тази баня да се прави в дълбок супник или подходящ за целта съд.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Един-два часа след закуска да се повторят приложенията, дадени за вечерта. Ако възпалението е в хронична форма, на болната гърда се поставя марличка, намазана с малко от следната смес: 30 г прясна несолена свинска мас и 10 г камфор на прах, забъркани като мехлем; отгоре се поставя мушама от хаваджива. Държат се до вечерта.

Преди обяд от 10 до 12 часа при остро възпаление на гърдата да се направи казаното за вечерта. При хронично възпаление добре е болната да си направи само коремна баня.

Неделя. При остро възпаление на гърдата лечението продължава, а при хронично - пълна почивка от всичко. Носи се само марличката, намазана със смес от свинска мас и камфор на прах.

Важни добавки.

1. При образуване на много гной да се предпочита топлата лапа от бамя, сварена с мляко и захар; държи се цяла нощ.

2. Болната гърда да се повдига нагоре с триъгълна превръзка.

3. При силни болки и висока температура болната да прекрати съвсем кърменето.

4. Когато се образува гной, абсцесът трябва да се отвори с разрез от хирург.

5. Ако зърната са напукани, да се пази голяма чистота, за да не се пренесе заразата навътре по каналите.

6. Когато раната се изчисти и от нея тече само чиста кръв, да се превързва със сладък мехлем.

7. По време на лечението облеклото на болната да е топло и удобно, болната гърда да е покрита с фланела.