Изобилното маточно кръвотечение, което няма нищо общо с менструацията, се нарича метрорагия. Наблюдава се във всяка възраст.

Причини: У по-млади жени се явява във връзка с нарушение на бременността, при извънматочна бременност, при възпаление на матката и тръбите, при тумори. Обилно кръвотечение може да настъпи и след аборт или раждане, ако са останали части от плода или от плацентата. В по-възрастните жени ма-точните кръвотечения най-често се дължат на смущения във връзка с критическата възраст или пък на туморни образувания. В някои случаи метрорагията се дължи на психически причини - истерия, силни душевни вълнения, като страх, тъга и пр., порок на сърцето, болести на бъбреците, далака и пр.

Най-честата причина за изобилно и продължително кръвотечение е помятането, когато в матката остане част от плацентата.

Признаци. Изобилно маточно кръвотечение (често подобно на кръвоизлияние), което е независимо от менструацията. Понякога продължава 30 дни и повече.

Временните силни кръвотечения се случват често пъти след аборт, раждане, след болест, придружена с трескаво състояние, и пр. Те може също да имат нервен характер и да се явят след силна уплаха.

Хроничните силни и продължителни кръвотечения (8-14 дни) почти винаги се дължат на заболяване на половите органи или пък са резултат на някаква болест, която оказва неблагоприятно влияние на кръвообращението и кръвообразуването. Тук се отнасят кръвните заболявания, заболяванията на сърцето, белите дробове, на бъбреците и др.

Лечение. Да се търси бърза лекарска помощ. Народното лечение е общо и според причините, които предизвикват заболяването (миома, тумор, рак и пр.). Ако причината е неизвестна; лечението е общо и по начина, изложен за изобилна менструация.

Освен това болната да легне по гръб в леглото, като задната част на леглото (при краката на болната) се повдигне с около 25 см. На болната да не се позволява в никакъв случай да става от леглото, даже за ходене по нужда; да й се направи клизма, за да се освободят червата.

Освен това, когато жената страда от силно маточно кръвотечение, на корема често да се слагат студени компреси (без вълнена обвивка), а във влагалището - чист памук, увит в стерилизирана марля. Не трябва да й се позволява да има контакти с мъж или ако това се позволява от лекар, сближаването да бъде твърде умерено; да не се оставя също да кърми деца.

Вътрешно. Против силното маточно кръвоизлияние болната наред с казаните за менорагия средства да пие и а) отварка от имел: вземат се 2-3 стръка (клонки) имел и се варят в 1/2 л вода, докато остане наполовина - пие се по една кафена чашка сутрин и вечер преди ядене; или б) силен чай от цариче: 15 г цариче се попарва с 1/2 л вряща вода и кисне 1 час - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка; или пък в) отварка от къпина (корени), дъбова кора, дебела мара, хмел, полски хвощ, овчарска торбичка и малина (листа): от общата смес, приготвена от по равни части от всяко, се вземат 2 с.л. и в 1/2 л вода на тих огън се вари, докато остане наполовина - пие се студена и често (всеки 15 мин.) глътка по глътка, докато спре кръвотечението.

Полезно е 1/2 час след обяд болната да изпива дневно или по 1 лист желатин, разтворен в 1 чаша вряла вода, и към него да се прибави (за вкус и отнемане на миризмата) по 1 ч.л. фруктов сироп, или пък смес от 1/2 кг суха бакла, опечена като кафе и разбъркана с мед да стане като каша - взема се 2 часа след ядене по 1 с.л.. Вместо вода да пие само чай от цариче.