В някои случаи може да настъпи изобилна менструация (менорагия).

Причини. Недоразвити полови органи, неправилно положение на матката, възпалителни заболявания, тумор в матката, боледуване от хемофилия, чести раждания, сърдечни заболявания.

Признаци. Менструацията е често преждевременна, обилна (често прилича на кръвоизлияние) и продължителна (6-8 дни и повече).

Усложнения. Ако не се лекува своевременно, изтощава организма и причинява анемия. Като твърде силни трябва да се смятат онези кръвотечения, които настъпват по-рано от три седмици след спиране на менструацията и които имат явните признаци на прогресиращо малокръвие: главоболие, шум в ушите, повръщане, бледен цвят на лигавите ципи, умора, сърцебиене, задух и пр.

Предпазване. Страдащите от обилни менструации не трябва да си позволяват твърде силни, разгорещяващи движения, като танци, скачане и пр.; не трябва да употребяват раздразнителни, възбуждащи и горещи яденета и питиета. Те не трябва да носят къси и тесни дрехи. Трябва да избягват всякакви вълнения. По-малко да стоят прави и по-малко да седят, а повече да лежат. Ползването на горещи бутилки за стопляне е безусловно вредно; напротив, въздухът в стаята трябва да бъде прохладен.

Изобщо жена, която е предразположена към изобилна менструация, трябва да се пази особено внимателно във време на периода. Два-три дни напред тя трябва малко да се движи, да не се изкачва и слиза по стълби, никак да не вдига и да не носи тежки предмети и ако има възможност, да лежи спокойно на легло с повдигнат (на възглавница) таз. Когато кръвта намалее, болната може да стане от леглото, но и след това тя трябва да се пази от усилени движения, да се разхожда на чист въздух, като често си почива. Трябва редовно да отива по нужда.

Първа помощ. Когато менструацията продължава да е изобилна или идва не навреме, необходимо е непременно болната да се съблече и да се остави на легло, като й се осигури пълно физическо и душевно спокойствие. Твърде е важно да се отслабят всички връзки (ако болната има такива) и всичко, което пречи на кръвообращението.

Ако е изгубила повече кръв, да се сложи главата й по-ниско от останалите части на тялото и да се потърси бърза лекарска помощ, при това да се махне възглавницата на болната, а под кръста и краката й да се постави нещо, тъй че да се образува наклон по посока от краката към главата. На корема да се слагат или студени компреси (10С), натопени във вода и оцет наполовина (компресът да се държи по два часа, като всеки 20 минути отново се накисва), или пък торбичка от тензух (30/20 см), която да покрива долната част на корема заедно с половите органи, напълнена с хладка лапа от суров лук, на ситно нарязан, 15 с.л. и готварска сол 5 с.л.; държи се 8 часа и се сменя с нова.

По време на лежането добре е прозорецът да се държи отворен и да се диша дълбоко.

При силно кръвотечение да се лежи на легло, докато трае менструацията, и още на първия й ден да се направи казаното вече.

При много силна менструация освен казаното по-горе добре е да се вкара във външните полови органи малко вино от дъбова кора, като се закрива половият орган с памук, за да може да се задържи течността повече време (между срамните устни). Първия ден се вкарва 1 с.л. вино от дъбови кори, от втория до петия ден - по 2 лъжици, и от шестия ден намалява пак на 1 лъжица.

Дъбово вино се прави, като се взема дъбова кора (танин) 50 г на прах и се слага в 1 л червено вино. Оставя се така 24 часа и преди употребата се прецежда и стопля до 35С. За през нощта е полезно да се постави и коремен компрес, натопен в хладка (20С) вода и оцет наполовина, който при събуждането да се замени с друг.

При запек - винаги топли (36С) задръжни клизмички.

Вътрешно. Според силата на кръвоизлиянието да се дава на болната да взема в указаната постепенност едно от следните средства.

Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 с.л. от следната смес: 7 белтъка от пресни яйца, 10 г бяла дъвка (сакъз) и 1/2 изравнена ч.л. винена киселина (лимонтузу), стрити на прах.

Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 мл: а) отварка от овчарска торбичка, широколистен живовляк (листа) полски хвощ, ранилист (листа и цвят) и смрадлика (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода, вари се захлупена 10 минути; или б) отварка от канела (дарчин) - 10-15 г се вари в 1/2 л вода, докато остане наполовина; или в) отварка от полски хвощ, листа от бяла върба, маточина, къпинени листа и цариче. От всяка билка се взема по 50 г и от общата смес 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; захлупена се вари 10 мин. и като изстине, се прецежда.

Диета. При много силни кръвотечения дъвченето на накиснато от вечер ленено семе да замества храната. Плодови сокове да се избягват, също да се избягват кафе, чай, какао, месо, риба, яйца, сирене и сладкиши. Да не се яде и тежка храна като зеле, всякакъв вид тестени закуски и др. Много е полезно болната да взема дневно черупките на 2-3 яйца, опечени и скълцани на прах, като ги прибавя към храната. А след обяд и вечер да изпива и по една чашка кафе от черна бакла или от леща, или пък от бял боб, опечени до слабо зачервяване и смлени като кафе (на 150 мл вода се слагат по 2 ч.л.). За питие се препоръчва нещо кисело, като лимонада без захар, отварка от лайка или маточина (по кафена чашка на 1/2-1 час).

Самовнушение. Да се прилага по начина, изложен за отсъствие на менструацията.

Лечение. По времето между отделните менструации да се приложи общо лечение, целящо да отстрани основната причина. Ако тя не е известна, тогава да се приложи следното.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болната жена да взема по 1 с.л. настойка от 9 пресни яйца, добре измити и залети в подходящ буркан със сока на 13 лимона и покрити с кърпа - стоят 3-4 денонощия, за да се разтворят черупките им. След това с една вилица се разбъркват добре, за да се извадят ципите им, без да се прибавя друго нещо. Държи се на студено, за да не вкисне. Обикновено се изпиват 3 такива дози независимо дали е спряло или не кръвотечението.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 мл отварка от изтравниче, медуница (листа и цвят), маточина, овчарска торбичка, полски хвощ и цариче - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка да се яде повече варено жито или ашуре от него. След ядене жената да изпива 1 чашка от 150 г овесено мляко, засилено с 1 с.л. смлени орехови ядки и подсладено с мед и лимон по вкус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от овес (2 с.л. очистен овес в 600 мл вода се варят 20 мин.; веднага се прецежда и се засилва с 50 г сурови корени от магданоз, смлени на машинка за месо и добре изстискани). Този чай спира кръвотечението.

III. Два часа след ядене при кръвоизлив да изпие наведнъж смес от 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 ч.л. пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 1/4 ч.л. чиста бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно. При липса на кръвоизлив да взема по 1 бучка захар с 10 капки валерианова тинктура (от аптеката).

IV. Десет минути след вземане на белтъка или капките от валериана да изпива 1 чашка от 75 мл отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), горска ягода (листа), невен (листа и цвят), зайча стъпка, овчарска торбичка (листа и цвят) и цариче - по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни с.л. се запарват с 600 мл вряща вода; вари се захлупена още 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл топла вода. След това при кръвоизлив се ляга в кревата с приповдигнати на възглавница крака и се слага на долната част на корема торбичка от тензух, напълнена с 12 с.л. суров лук, настърган и разбъркан с 4 с.л. готварска сол, а на малкия мозък - торбичка, напълнена със смес от 3 с.л. лук и 1 с.л. сол; държат се, докато спре кръвоизливът.

При липса на кръвоизлив и кръвотечение да се направи влагалищна промивка (36С) с 1 л отварка от лайка, полски хвощ, смрадлика (листа) и цариче - по 1 с.л. от всички се запарва с 1 л вряща вода; вари се 10 мин., кисне 30 мин. и се прецежда. След това се налага долната част на корема с топла (36С) лапа от прясно зеле или праз лук (бялата му част), на ситно нарязани, с прибавка на 25-30 сини сливи, смачкани без костилките, 3 с.л. ленено семе и 150 мл прясно мляко - вари се да стане гъста лапа. Или пък с лапа от 200 г ориз, 25 сини сливи, 2 с.л. ленено семе и 600 мл вода - вари се да стане на тесто; отгоре се поставят вестник и вълнен пояс.

Едновременно се поставя влагалищно тампонче от печен арпаджик, намазано с малко стопена зайча мас и превързано с вълнен конец, а на тила - торбичка със селски хлебен квасец, засилен с 2 с.л. диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъз, счукани на каша); държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден на долната част на корема се носи мушама от хаваджива (30/15 см), отгоре й се тропосва тънко парче найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната страна и 15 дни от другата и се заменя с нова.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки. 1. Лапите и квасецът може да се използват 2 вечери поред, като вечер наново се затоплят и квасецът се засилва с 1 с.л. нов квасец за нова ферментация.

2. През време на лечението болната жена да се пази от настинка, като следи краката й винаги да са сухи и в студено време да носи топло бельо.