Нормално менструацията протича безболезнено. У някои жени обаче тя се придружава от различни смущения и особено от различна по сила болка - т. нар. дисменорея.

Причини. Възпалителни заболявания на матката, стеснение на шийката на матката, тумор (миома), недоразвита матка. Болезнена менструация се среща у жени с особено чувствителна нервна система и у слаби и анемични жени.

Признаци. Характерен признак на дисменореята са болките ниско в корема и кръста, които могат да бъдат режещи, теглещи, коликообразни или тъпи. Понякога те са толкова силни, че жената е принудена да лежи на легло, не може да си намери място, стене и плаче. У слабите или нервни жени болката може да доведе до припадък. Нерядко на болната се повдига, тя повръща, има главоболие, виене на свят. Понякога, макар и рядко, след една или няколко такива силни кризи от болки от матката изпада ципа - цяла или във вид на малки късчета, това е връхният пласт на лигавата ципа на матката. Понякога болката спира на първия или втория ден, след което менструацията протича безболезнено, друг път болката продължава през цялото време. Премине ли този период, жената няма почти никаква болка и се счита здрава.

Първа помощ. Твърде е важно да се помогне на болната във време на пристъпа на силна болка.

1. Болната трябва да остане на легло и да държи колкото е възможно по-топло на корема и краката си: сухи горещи кърпи, торбички с горещи трици или горещ пясък, тухли, шишета или други съдове, пълни с гореща вода и обвити с фланела, и др. След това да се сложат на долната част на корема торбички, пълни с прясна гореща извара или пък горещи лапи от ленено семе.

2. Два дни преди появата на менструацията дневно да прави по 1-2 горещи коремни бани (40-42С), като стои във водата 1/2-1 час.

3. Горещите коремни бани могат да се заменят с парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик или с попарена трина, с продължителност 1/2 час или с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, а отгоре се слага топла тухла; държи се 2-3 часа.

4. През нощта да си сложи коремен компрес, натопен в топла отварка от трина и засилен върху половите органи с торбичка, напълнена с топла прясна несолена извара (от това болките бързо намаляват); държат се цяла нощ.

5. Около тялото да се слагат денем и нощем топли шишета или тухли.

6. Независимо от редовността на червата на болната всяка вечер да се правят топли клизми (39С) най-добре с чай от лайка.

Вътрешно. Добре е болната жена да пие една от следните отварки: а) отварка от воден пипер (маясълче) - 2 с.л. листа и стебла се запарват с 500 мл вряща вода; вари се 10 минути, като изстине, се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене; или б) отварка от семето на люляка - 1 ч.л. в 500 мл вода се вари 20 минути и се прецежда, пие се по една кафена чашка всяка сутрин 15 минути преди ядене; или пък в) отварка от канела (кора) 5 г, карамфил (зърна) 3 г и лайка (цвят) 50 г - в 1 л вода се вари 30 минути и веднага се прецежда, пие се през време на болките по 1 кафена чашка три пъти дневно.

Диета. Лека природосъобразна (безмесна) храна, и то в малко количество.

Вместо вода се пие чай от ленено семе.

Лечение. Общо и според причината, която предизвиква заболяването. Ако е от разни разстройства на половите органи (изместена, смъкната, изкривена и възпалена матка, яйчници и пр.) или от малокръвие, силна нервност и др., се лекува основната болест, която го предизвиква. Ако причината не е известна, след преминаване на менструацията, която при това да не е изобилна, народната медицина използва следното лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болната да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 0,1 г, олио мента 15 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75 мл отварка от гръцка коприва (листа и цвят) и широколистен живовляк (листа) - по 50 г, лайка (цвят), невен (листа и цвят) и цариче - по 60 г, и воден пипер 100 г. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструацията. Освен това след обяд и вечеря да взема и по 1-2 ч.л. бъзов мармалад с малко мед и 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе, предварително леко препечено до бежов цвят, за да не става лигава отварката, и лайка (цвят) - по 2 с.л. от двете се запарват с 1 л вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Ш. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 мл отварка от агримония, бреза (листа), люцерна (листа и цвят), мента пиперита и пелин (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с.л. с прибавка на 1 изравнена ч.л. семе от зърнастец (от аптеката) се запарват с 500 мл вряща вода; вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие и подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана, и то само от омъжените жени, от гореща влагалищна промивка (39С) с 1 л отварка от акация (цвят), лавандула (листа и цвят) и лайка (цвят) - по 1 с.л. от трите се запарва с 1 л вряща вода; вари се 5 минути и като поизстине до 40С, се прецежда.

След това се поставя влагалищно тампонче, приготвено от 1 изравнена ч.л. пудра захар, увита в марличка и превързана с вълнен конец, за да не се наранят срамните устни, едновременно съчетано (както за жените, така и за момичетата) с налагане на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка от тензух, напълнена с топла лапа от 200 г ориз, 15-20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 с.л. ленено семе - в 600 мл вода се вари да стане на тесто. Коремът може да се наложи и с пресен селски хлебен квасец (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 4 с.л. сурови диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъз, смачкани на кашица; отгоре се слага фланелено парче и се прикрепва с менструационния бинт.

На главата се слага "шапка" от пресен селски хлебен квасец, засилен с 10 с.л. диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъз); отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. В хладно време през целия ден върху половите органи да се носи мушама от хаваджива (25/15 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя и при менструация почивка от всичко - пият се само билките, спазва се диетата и се носи мушамата от хаваджива.

Важни добавки.

1. За намаляване на болките преди идване на менструацията, ако няма язва в стомаха или дванадесетопръстника, може като изключение, и то само веднъж, сутрин жената да взема по 1 аспирин, като го изпива разтворен в дадената отварка.

2. След оздравяването добре е болната в продължение още на 1-2 месеца да носи ниско на корема си мушама от хаваджива, за да не се повтарят болките.

3. Ако забременее, много често се случва да оздравее, защото по време на бременността менструацията престава и половите органи се освобождават от болката. Затова момичетата трябва да се омъжат.

Ако менструацията се яви с много кръв, болната непременно да лежи по гръб и да приложи лечението, дадено за изобилна менструация.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за женските болести.