Причини. Понякога твърде ранната менструация се дължи на преждевременна полова зрелост, а в други случаи на дразнене на външните полови органи, нараняване, тумори и др.

Признаци. За ранна се счита менструацията, когато се яви преди 10-годишна възраст. Когато се дължи на ранен пубертет, тя се придружава и от другите признаци на зрелост на половите органи.

Лечение. Според причината, която предизвиква ранната менструация. Ако причината е неизвестна, тогава лечението е общо за засилване на организма. За тази цел 1-2 вечери поред да се направят топли клизми (38С) с чай от лайка. Всекидневно сутрин да се прави коремна баня (37С за 10-15 мин.) с трина или с вода (37-36С за 10 мин.), а вечер - коремен компрес, натопен или в хладка отварка от трина, или във вода и засилен върху половите органи с торбичка, напълнена с топъл (37С) селски хлебен квас - държат се цяла нощ.

Вътрешно. Препоръчва се чай от ленено семе - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша, или вино с чесън - пие се от по-големите деца по 1-2 ч.л. след ядене.

Диета. Както при отсъствие на менструацията.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за болестите на жените.