Причини. Силна простуда, внезапна и голяма уплаха, преумора и др.

Признаци. Менструацията спира веднага по време на самото протичане или пък не настъпва, когато вече е времето, с което причинява доста големи нервни и други разстройства у болната.

Лечение. Общо за засилване на организма, и то по два начина.

Първи начин, ако болната е изгубила менструацията си от настинка. Необходимо е жената да се стопли и изпоти, като за тази цел си направи или гореща баня на краката до коленете (42-45С за 10 минути) - във водата може да се сложи една шепа синап или морска сол, или цяла гореща баня (39-40С за 10-20 минути), или пък да постави на стъпалата си синапова лапа, приготвена със сол и оцет. Този синап действа отлично при простуда на краката и не само стопля краката в най-скоро време, но възбужда и кръвообращението. При запек да се направи топла клизма (38С) най-добре с чай от лайка.

Вътрешно. Препоръчва се да се пие: а) чай от лайка - 1 с.л. лайка (цвят) се запарва с 1/2 л вряща вода, захлупва се и кисне 1/2 час; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша, подсладен с мед; или пък б) отварка от люляк, черница и вишна - 1 ч.л. семе от люляк и по 2 с.л. корени от черница и вишна в 2 л вода се варят, докато остане наполовина, след това се прецежда; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка, и то 3-4 дни поред, докато менструацията се появи.

Диета. Както при отсъствие на менструацията.

Втори начин, ако болната е загубила менструацията си от ненадейна уплаха. Всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на гърба с хладка отварка от смрадлика (2 с.л. в 500 мл се варят 10 минути), а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

Вечер преди лягане 1-2 вечери поред се прави топла клизма (38С) с чай от лайка, а след това само при запек, последвана от парни компреси на тила, половите органи и на опашната част за 20 минути и меняваща баня на краката. След това се поставя коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина, засилен върху половите органи и опашката с торбички, напълнени с топъл (36С) хлебен квасец. На малкия мозък (тила) се слага торбичка, напълнена с хладка лапа от синап, сол и оцет; държат се цяла нощ.

Вътрешно. Както при отсъствие на менструация. При силна нервност два часа след ядене да се взема и една от отварките, дадени в раздела за нервните болести.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за женските болести.