Когато от първия ден на една менструация до първия ден на следващата менструация изминат по-малко от 21 дни, се счита, че има чести, изпреварващи менструации.

Причини. Изпреварването на менструацията се дължи обикновено на слабост на тялото и яйчниците, недостатъчно хранене, възпаление на лигавицата на матката, някои общи заболявания (туберкулоза, базедова болест), умствена преумора (у студентки и ученички).

Признаци. У такива жени менструацията обикновено се появява през двадесетина дни, дори на две недели, а в някои случаи и на 10 дни. Количеството на загубената кръв може да надмине и 250 г.

Лечение. Различно според причините, които го предизвикват. Необходимо е обаче да се потърси лекар гинеколог, който да направи подробен преглед и да определи лечението. Народната медицина препоръчва следното.

Всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване. Вечер преди лягане 1-2 вечери поред да се прави топла клизма (37С) с 500 мл чай от лайка, а след това само при запек обикновена клизма, последвана през вечер от парен компрес на половите органи за 20 минути и от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, засилен в областта на половите органи с торбичка, напълнена с топъл пресен селски хлебен квас; държат се цяла нощ. През вечер се прави топла коремна баня (37С за 10-20 минути) с отварка от трина или пък същото, както по-горе.

Неделя. Почивка от всичко.

Вътрешно. Да се пие една от следните отварки: а) отварка от анасон, лайка, авлиджан и канела - по 1 с.л. от всичко с прибавка на 1 ч.л. карамфил (зърна) и 5 зърна чер пипер се вари в 1/2 л вода, докато остане наполовина; прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по една кафена чашка; или б) отварка от цариче - 2 с.л. в 500 мл вода се варят 10 минути; пие се, както първата отварка.

Диета. Както при малокръвие.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за лечението на женските болести и упътванията за природосъобразен живот (с по-чести излети и престояване в планината (даже и зиме), придружени от рано ставане и рано лягане.