28°C   София
 

Менструация (месечно кръвотечение) се нарича маточното кръвотечение, което жената има на всеки 28 дни (всеки лунарен месец). То се среща у всички млади, здрави жени, когато те не са бременни и не кърмят, освен в твърде редки случаи. Във връзка с менструацията и в зависимост от нея в тялото на жената през този период стават промени в нормалното кръвообращение и в обмяната на веществата; ето защо при менструация жената не може да се счита напълно здрава, но в зависимост от общото състояние на организма това неразположение обикновено е незначително.

Поява на менструацията. В умерения климат в България първата менструация се явява средно между 12- и 15-годишна възраст и спира между 45- и 50-годишна възраст. Тя настъпва много по-рано в топлия климат (на 9-12 г.), отколкото в студения (на 16-20 г.). Значение за появата й имат и условията на живот, храната, хигиената и условията на труд, а и индивидуалните особености на девойките. Първото течение обикновено не е изобилно; то продължава два, три, четири дни, после престава и се явява отново в неопределено време. Първата година менструацията се явява ту редовно, ту се изгубва за няколко месеца или пък идва често и т.н. Щом подобни явления не се съпровождат с някакви болестни признаци, те не застрашават жената. Друго е, ако това състояние продължи по-дълго време. В този случай е необходимо да се направи подробен преглед от лекар, за да се открият причините и да се вземат мерки.

Появата на първата менструация е съпроводена с развитието на вторичните полови белези: закръгляне на формите, развитие на гърдите, психични промени и т. н. При здраво състояние на жената тя минава незабелязано, без резки смущения, като не се смята онази тежест, тъпа болка в долната част на корема. Ако момичето не е подготвено, от това то може много да се изплаши. Уплахата може да бъде тъй силна, че започналата менструация да спре и да се прекрати понякога за доста дълго време. А като резултат на това спиране могат да се явят тежки заболявания.

Ето защо всяка майка е длъжна да посвети момичето си в това и да го подготви, за да не бъде изненадано от тези естествени промени. В никакъв случай не бива да се предизвиква появата на кръв с изкуствени средства, ако е закъсняла. Количеството на изгубената при всяка менструация кръв не е еднакво у различните жени - обикновено месечно се губят по 50-100 г кръв. По-обилна е кръвта в по-младата възраст.

Нормалната менструация се явява обикновено през четири седмици, т.е. през 28 дни, и продължава от 3 до 5 или 6 дни. Възможно е появата да става и на по-кратък интервал (21 дни) или на по-дълъг (31 дни). Нормално е също да има колебания в интервал от 2 до 3 дни. Менструалната кръв е тъмночервена, слизеста и лепкава, със своеобразен дъх.

У повечето жени менструацията е съпроводена с местни и общи разстройства - при едни жени по-леки, при други по-тежки: болки в кръста, тежест и болки в долната част на корема, нервна възбудимост, чувство на топлина по цялото тяло, главоболие, обща отпадналост и нежелание за работа, намален апетит, понякога диария. Гърдите малко наедряват и стават болезнени, под очите се появяват тъмни кръгове. При някои жени се появяват и пъпки по кожата на лицето, шията или раменете.

В появата и протичането на менструацията могат да настъпят различни промени. Често пъти особени причини за това няма, но тези промени могат да бъдат проява и на различни заболявания. Затова е необходимо навреме да се търси съвета и помощта на лекаря.

Хигиена по време на менструация. Женските полови органи свързват коремната кухина с външната повърхност на тялото. Поради това са необходими специални хигиенни грижи особено по време на менструация. По време на менструация жената трябва да избягва всички телесни и душевни напрежения и тревоги. Да избягва на всяка цена половите възбуди, особено сношенията, да избягва телесното пресилване, преяждането, препиването и пушенето. За препоръчване е растителната храна. Не бива да се допуска запек. По време на менструацията жената трябва да поддържа чисти половите си органи. Те трябва да се измиват два пъти дневно с топла вода и да се подсушават добре. Влагалищни промивки не бива да се правят. Топлите лечебни бани да се прекъснат.

По време на кръвотечението се носят специални превръзки, които се сменят често. Ако се употребяват парчета от лека материя, след всяка употреба те трябва да се изпират добре и да се изглаждат. Пътуването и физическите упражнения трябва да се избягват. Жената трябва да се пази и от простуда.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На всеки 5 секунди дете по света губи живота си, стана ясно по време на откриването на форума Европейските дни на развитието 2019 г "Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито се извини, че ще се изкаже на френски по време на официалната церемония по

С пита и шампанско направиха копка за нова детска градина Обновената отсечка на бул. "Марица-юг" в Пловдив се затваря за автомобили в неделните дни и става променада. Така пловдивчани ще могат да се разхождат по крайбрежието от 10 сутринта до вечерта. "Получихме подписка от граждани, които настояват през август в определени дни булевардът да е

Двама американски парашутисти и канадец, които са участвали в нощни скокове в района на пловдивското село Чешнигирово, са пострадали при приземяване, научи "24 часа" от свои източници. Те са били закарани в университетската болница "Св. Георги". Единият е вече изписан, другите остават за лечение. По неофициална информация са с фрактури на