Женските полови органи се делят на външни и вътрешни. Вътрешните са разположени в таза. Тазът се дели на две части - голям и малък. Малкият таз, в който са разположени половите органи, през които преминава детето, играе голяма роля при раждането. От неговото устройство и размери зависи правилността, продължителността и дори възможността за раждане. Особено важни са размерите на входа; те много често се подлагат на различни изменения. Тези изменения и неправилности понякога биват вродени, понякога се причиняват от счупване, навяхване на бедрата, болести на ставите, рахит.

Външните полови органи са разположени извън таза и включват предната изпъкналост на таза - едно възвишение, покрито с косми и богато с подкожна тлъстина. От него надолу по направление на задното отверстие върви половата цепнатина, ограничена от двете страни с големите и малките устни. Между малките устни под клитора се намира външният отвор на пикочния канал.

Към вътрешните полови органи на жената спадат влагалището, маточните тръби и яйчниците. Влагалището е сплескана тръба, покрита с лигавица, която свързва външните полови органи с матката. Матката представлява кух орган с форма на круша, която при бременност достига големи размери. Шийката на матката с долната си част се вдава във влагалището. Отвътре матката е покрита с нежна лигава ципа. През широката горна част от двете страни на матката навлизат яйцепроводните тръби. Те започват от дъното на матката и са насочени към двата яйчника.

Яйчниците са две малки тела с овална форма, прилични на слива. В тях узрява яйцето, което, като се съедини с мъжкото семе, дава начало на нов живот. В яйчниците постоянно се образуват яйцеклетки. След като узрее, яйцеклетката попада в яйцепровода, а оттам в матката. Ако се оплоди, от нея започва развитието на зародиша. В противен случай настъпва месечното кръвотечение - менструация.