Слънчасването (слънчев удар) става главно при изморяване при силна горещина и засяга по-често неаклиматизираните хора. Признаци. Слънчасването понякога може да настъпи изведнъж - болният пада в несвяст, не може да се вдигне, усилено диша, но по-често то започва с главоболие, тежест под лъжичката, замайване, силна жажда, лицето става синьо-червено, пулсът е слаб - може да се явят и конвулсии. Дишането е учестено. Кожата е гореща и суха, телесната температура се покачва.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Да се избягва излизането на открито при силна горещина, да се носят бели шапки с предпазители на тила, да се избягват в такова време спиртните питиета.

Лечението се провежда по спешност от лекар.

Първа помощ. Народната медицина препоръчва, когато слънчасването вече е станало, болният да се занесе на сянка, да му се съблекат дрехите до кръста (или да се разкопчаят, особено на врата), да се постави в полуседящо положение и да му се сипва студена вода на главата, шията, гърдите и гърба, като те се разтриват. Или да му се поставят студени компреси на главата и гърдите, натопени най-добре във вода и оцет наполовина, а ако условията позволяват, компресите да бъдат съчетани и с коремен компрес и "мокри чорапи", натопени в същия разтвор, като се сменят, щом се затоплят.

Добре е главата (темето) да се налага или с хладък селски хлебен квас, или с лапа от чеснов лук, счукан и разбъркан с оцет, или пък с листата на репей, намазани с кисело мляко или зехтин. Да се поднесе на болния амоняк (под носа) и ако дишането му стане трудно и неправилно, да се предприеме изкуствено дишане. Ако е възможно, да му се направи веднага и една топла клизма (З6С) с 1 л вода и 1 лъжица сол. Да не му се дава друго, освен студена вода или студен чай. Полезно е в ушите на слънчасалия да се слагат на 2-3 мин. памучета, натопени в солена вода (на половин чаша вода 1 ч.л. сол).

По-късно може на главата да се слагат студени компреси, натопени или в пресен сок от краставици, или в разтвор от сода бикарбонат (1 ч.л. сода на чаша студена вода).