Топлинен удар се причинява от продължително стоене в много горещо и задушно място, особено когато това е свързано със силно телесно изтощение, или пък при ходене и работа с дебело облекло в горещо и задушно време.

Признаци. Студена кожа, бърз и слаб пулс, телесната температура е под нормалната 35,5-36С, студено и бледно лице, студена пот и голяма слабост.

Първа помощ. Да се изнесе веднага пострадалият на чист въздух и да се разкопчаят и разхлабят всичките му дрехи. Да му се дадат ободряващи напитки - кафе, чай и пр.

Ако телесната температура е ниска, да му се направи или цяла топла баня (39С за 10-15 мин.), или обща суха разтривка (с четка или вълнено парче) на краката, за да се възбуди нервната система и раздвижи кръвообращението. На главата веднага се слага или студен компрес от 4-6 плата, натопени в оцет и вода наполовина (сменят се на всеки час), или пък "шапка" от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 мл оцет (киснат в него 1/2 час), изстискват се и се сменят на всеки 1-2 часа.

Това се съчетава със студен компрес с вода и оцет на шията, а още по-добре с лапа от 6 с.л. прясно смлян синап, 6 с.л. сол, 3 с.л. царевично брашно или трици и оцет колкото поеме. Държи се, докато е приятен на пострадалия.

Пострадалият трябва да лежи непременно в тъмна стая и всеки ден да му се правят клизми с хладка вода (36С).