Конюнктивит (възпаление на лигавата ципа на окото) се предизвиква от заразяване с микроорганизми при пипане със замърсени ръце, ползване на нечисти кърпи, попадане на прах и т.н.

Признаци. Болният има сърбеж и дразнене в очите, сълзотечение, понякога се образува гноен секрет, от който сутрин очите са слепени. Окото е зачервено, подуто. Зрението се помрачава. Окото се бои от светлината.

Предсказание. Благоприятно - обикновено трае от 2-3 дни до 1-2 седмици. Ако не се лекува правилно, превръща се в хронично възпаление.

Предпазване. За предпазване от болестта е много важно да се пази абсолютна чистота по отношение на очите: да се мият редовно, да не се пипат с нечисти ръце и кърпи, особено с чужди. Малките деца не трябва да се целуват по очите. Освен това вечер да се отбягва четенето и работата на слаба светлина.

Лечение. Общо за засилване на организма. За целта да се приложи лечението, дадено за блефарит, със следните добавки.

1. Ако болният има пърхот на главата, трябва първо да излекува него.

2. При упорит конюнктивит вечер преди лягане и сутрин преди закуска след кратка парна баня на главата болният да си прави хладка баня на очите (20С за 30 секунди) със силен и неподсладен руски чай, запарен до потъмняване, или с меден разтвор (30 г чист мед, разреден със 150 мл преварена вода), или с отварка от борови връхчета (10 с.л. в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути, като се утаи, внимателно се излива в чист съд и се прелива 5 пъти поред, докато отварката стане чиста и бистра като вода, за да може болният без страх да гледа в нея).

Освен това може в болното око (очи) да се нацърка женско мляко от здрава родилка или пък да се капнат 2-3 капки чист топъл зехтин (но не и нашето олио) и след това за-творените очи да се превържат със средата на бял хляб, натопена в чисто натурално (домашно) вино, добре изстискана, или с белтъка на едно твърдо сварено яйце, разрязано от вътрешната му страна и поръсено с печена стипца на върха на ножа (от аптеката), или с торбичка от марля, напълнена с топла лапа от слез (листа и цвят), сварен с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, или пък с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце - слага се в неговата черупка и се държи на слаб огън да стане като мека каша, след това се размазва на две марлички, поръсва се с малко пудра захар, леко се бинтова и се държи до сутринта. След това внимателно се измива с топъл чай от лайка.

Освен казаното през нощта на главата се слага "шапка", напълнена с пресен селски хлебен квас или пък с житни трици, разбъркани с топъл оцет, за да стане гъсто като тесто; държат се цяла нощ.

3. При гноясали очи всяка вечер, а в тежки случаи и сутрин очите да се налагат с торбичка, напълнена с топла лапа от леща, сварена с малко чисто червено вино или пък с вода и смачкана на пюре. След сваляне на лапата очите да се измиват с хладка отварка от очанка - листа и цвят (2 с.л. се запарват с 400 мл вряща вода; на тих огън се вари 5 мин и като изстине, се прецежда), или с преварена вода, в която са капнати 2-3 капки розова вода, или с чай от лайка, или с разтвор от солена вода (200 мл преварена вода и 2 г морска сол).

Освен това добре е болният през деня да стои в затъмнена стая, като 3-4 пъти през деня слага на очите си студен компрес от 4-6 хасени парчета, натопени в студена вода или в студен чай от цвета на бъза - свирчовина (1 с.л. се запарва с 250 мл вряща вода и кисне захлупено 30 минути), или пък в чай от цвета на градинската бяла роза (гюл) - 2 с.л. цвят се запарват с 250 мл вряща вода; кисне 30 мин. и се прецежда. Компресите се сменят с нови на 2-3 часа.

Храната трябва да е разнообразна.

Ако болният страда и от алергия, 5 минути преди да обядва или вечеря да изпива и по 1 чашка от 75 мл отварка от фий (семе) - 1 с.л. семе, счукано на ситно, се запарва с 300 мл вряща и се вари захлупено 10 минути.