Според резултатите от проучвания на учени от големите американски университети само 1 от 5 души е успял да свали наднормено тегло, което е най-малко 10% от телесната му маса. Една от причините, поради които загубата на тегло е толкова трудна задача, е ефектът от платото. Това е явление, при което теглото спира да намалява въпреки всички полагани усилия.

Как да се преборим с него?

1. Вдигайте тежести

Силовите тренировки са по-малко ефективни при загуба на тегло, отколкото кардио еквивалентите им, но те помагат да се поддържа нивото на метаболизма, което е важно, когато сте на продължителна диета. Вдигането на тежести забързва метаболизма и не позволява на тялото да премине в режим на ниска консумация на енергия. Но не забравяйте да консумирате протеини след тренировка: мускулите ще станат по-силни и ще се освобождавате от допълните мазнини.

2. Променете калорийната стойност през седмицата

Когато сме на диета, нашите умни тела се адаптират към по-малки количества храна, намалявайки потреблението на енергия. С други думи, тялото се адаптира към новите условия на живот, запазвайки излишните килограми - в случай, че изобщо няма да има храна. А когато започнете да консумирате по-малко калории, тялото разбира, че решението му е правилно.

Целия текст четете тук