Лошо гърло (дифтерия) е остра заразна болест главно у децата в предучилищна и училищна възраст (най-често до 10 години) и по-рядко при кърмачетата и възрастните. През последните години заболеваемостта от дифтерия у нас е почти премахната, тъй като ваксината ДФТ ("дифт-тет-кок" от Дифтерия-Тетанус-Коклуш) е включена в задължителния имунизационен календар (бел. ред.).

Причини. Заболяването се предизвиква от дифтерийните бактерии. Дифтерията се предава главно чрез пръски и замърсен прах, но може и чрез предметите, с които са си служили болните от дифтерия; предава се и чрез трети лица.

Заболяването протича различно в зависимост от формата и мястото на дифтерийното огнище: гърлото, носа, гръкляна, трахеята, очите, кожата, половите органи и др.

В началото болният е общо неразположен, има главоболие и леки болки в гърлото, няма апетит. Температурата е леко повишена. Гърлото със сливиците и мъжеца е зачервено, също и небцето и бързо (за 1-2 дни) се покриват с мръсни белезникави налепи, които са здраво прикрепени към подлежащата тъкан. Езикът е силно обложен, а подчелюстните жлези са подути.

При тежка форма общото състояние е силно засегнато, температурата е много висока, болният повръща, отпаднал е, има болки в гърлото, в корема. Когато налепите се разпространят в глътката, трахеята и бронхите, дишането е затруднено, хъркащо. При дифтерия на носа от него изтича кръвениста, гнойна материя, носът е запушен, дишането е тежко, шумно. При засягане на очите те се зачервяват, подуват и от тях изтича секрет.

Усложнения. При тежка и разпространена дифтерия може да се стигне до задушаване и смърт. Освен това често се засяга сърцето, като се явява сърдечна слабост. При неправилно и закъсняло лечение може да настъпят и различни парализи - на очите, на небцето, на ръцете и краката и др.

Предпазване. Задължителна болнична изолация на болните, особено на децата до 12 години. Добре е детето сутрин, обед и вечер да прави гаргара с лимонова вода или да смуче парченце лимон и да му се капват в носа по 2 капки лимон.

Предсказание. Сериозно. У възрастните болестта е по-тежка, отколкото у юношите, но не колкото у децата. При това дифтерия с умерена температура (37,7-38С) по-мъчно минава, отколкото съпроводената с висока температура.

Лечение. Болният трябва незабавно да постъпи в болница, където се провежда специфично серумно лечение.

До идването на лекаря добре е да му се направи хладка клизма с чай от лайка, след което да се постави на легло. На корема се поставя компрес, натопен в хладка (20С) вода и оцет наполовина (ако има по-висока температура) или в хладка отвара от овесена слама и трина (ако температурата не е висока), и се обуват мокри чорапи, натопени също във вода и оцет наполовина (при температура) или само във вода (при невисока температура). Цялата шия (не само гърлото отпред) се налага с торбичка от тънък плат, на-пълнена с хладка прясна несолена извара или с лапа от бамя, сварена с мляко и захар, или пък с лапа от ленено семе; компресът и мокрите чорапи се държат два часа, а лапите се сменят всеки час.

При задушаване се правят компреси, натопени или в чист зехтин, наполовина размесен с терпентин (боли много, но също е ефикасно), или в топъл оцет, или пък много студени компреси (0-10С), които се сменят всеки 5 мин. Това се прави с часове, докато е необходимо. Едновременно с тези компреси се правят и парни компреси на прасците, които се сменят всеки четвърт час.

Гаргара. По-големите деца трябва често (всеки час) да си мият устата и да правят гаргара с лимонова вода (по равни части лимонов сок и вода) или с хладък чай от джоджен. На деца, които не могат да правят гаргара, да се дава да смучат парченце лимон или гърлото им да се маже с лимонов сок.

Външно. Полезно е при малки деца, които мъчно дишат, за облекчаване на положението носът им внимателно да се маже с памуче, навито на кибритена клечка и натопено в зехтин с 2-3 капки лимонов сок, а на по-големите деца да се капват по 2 капки лимонов сок в носа и помежду гаргарите да се маже гърлото с чист лимонов сок.

Вътрешно. Препоръчва се топъл чай и лимонов сок.