Варицелата е предимно детска инфекциозна болест, която се повтаря само в изключително редки случаи. Най-много боледуват деца между две и седем години. След десетгодишна възраст се среща по-рядко.

Тя се наблюдава през всички сезони, но по-често през есенно-зимния; причинява експлозивни епидемии.

Причини. Заразата се осъществява главно по въздушно-капков път с вдишване на пръски от болните.

Признаци. От деня на заразата до заболяването минават 2-3 седмици. Тогава се явяват по лицето, по главата и по тялото червени петна колкото лещени зърна, които са леко надигнати. Тези петна след това стават твърди възелчета или малки, пълни с течност мехурчета. На лигавите ципи в устата и носа, а при момичета на половите органи също се явяват такива мехурчета. Бистрата отначало течност в мехурчетата после става мътногнойна. При по-тежки случаи цялото тяло се изшарва гъсто и понякога мехурчетата се съединяват. Рядко в мехурчетата има и малко кръв.

След около 4 дни мехурчетата изсъхват и образуват кафяви корици, а кървавите мехурчета черни корици, които скоро падат и не оставят никаква следа. По време на шарката болният има и повишена температура, която при всяко изриване пак се повишава понякога и до 40С. При болестта липсва апетит, има хрема и слаб катар в гръкляна.

Обривите се явяват първо по лицето и главата; те са разпръснати, ситни, с гнойни връхчета, в различни стадии на развитие. Понякога са много на често и превръщат кожата на тялото като карта на звездното небе; друг път са много малко на брой, дори единични. След 2 седмици болният е окончателно здрав.

Предсказание. Добро. Болестта обикновено е лека, трае от 8 до 14 дни. Често преминава незабелязано. По-сериозно е предсказанието при тежките случаи, които се срещат рядко, придружена с кръвонасядания.

Предпазване. Тъй като болестта е извънредно заразителна, болните трябва да се изолират в жилището им и дрехите им да се дезинфекцират чрез излагане на слънце и проветряване.

Лечението се провежда от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма. При леки случаи лечение не се налага. При по-тежки случаи се налага оставане в леглото. Всяка вечер червата се пречистват с топли клизми (36-37С) най-добре с чай от лайка. Всяка сутрин се прави цяла гореща баня (39-40С за 15-30 мин.) с отвара от трина или с отвара от борови клони (с иглите), орехова шума и трина или парна баня на краката, след което кожата внимателно се попива. При къпането главата и тялото на детето да не се мият със сапун, защото се подлютяват пъпките, а само с цяло яйце - белтъка и жълтъка, разбити наедно.

Следва сухо увиване за по-голямо изпотяване, а след препотяването се прави коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина; държи се цяла нощ. От тези приложения, особено от топлата баня, силният сърбеж бързо намалява и разчесаните пъпки лесно засъхват, с което се отстранява опасността от инфекция.

На обяд преди ядене да се постави отново коремен компрес, както сутринта; държи се два часа и с него може да се обядва. Вечер да се постави същият компрес, който се държи цяла нощ. Ако детето има кашлица, през деня да се слага на гърдичките му топла лапа от ленено семе. Щом поизстине, да се заменя с друга, по-топла. Тези, които нямат възможност да правят горещи бани за намаляване на сърбежа, могат да намазват леко пъпките с ракия или одеколон и след това веднага да ги пудрят с пудрата, дадена за спарване у децата. Трябва да се внимава да не се разчесват мехурчетата, за да се избегне появяването на ръбци, които са особено неприятни на лицето. Бельото да се променя най-малко 2 пъти седмично. То трябва да е сухо, а зимно време добре да се сгрява.

Шарката минава най-бързо през топлите годишни времена. Краят на болестта настъпва с лющене на кожата, което е подобно на пърхот. По време на лечението детето да се пази от простуда, защото тя дава нежелателни усложнения.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 миннути преди ядене и 2 часа след ядене болното дете да изпива по 30-50 мл (според възрастта му) отвара от 1 кисела ябълка, разрязана на 4 части, по 2 с.л. къпинови листа и листа от дива ягода и 1 с.л. семе от фий, счукано на ситно. Всички се заварват с 1 л вряща вода и се варят захлупени 10 минути; като изстине, отварата се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус - намалява температурата.

Диета. Детето да не се насилва с храна до възвръщане на апетита му. След това да му се дава лека вегетарианска храна - преди всичко мляко и сурови или варени плодове, отвара от овес (ечемик) с мед. Тя се приготвя така: 2-3 с.л. овес се измиват 7-8 пъти в чиста вода, след това се варят с 2 чаши вода, докато половината вода изври. Към прецедената отвара се добавят две лъжички мед и след това сместа се вари още 5-6 мин. Тази отвара е полезна и при кашлица. Люто, солено и кисело по никакъв начин не се дават на болното. За пиене се дава топъл чай от лайка.

Усложнения. Когато мехурчетата се разчешат, става допълнителна инфекция. Мехурчетата са добра почва за разни микроби. Понякога към края на болестта се явява и възпаление на бъбреците. В този случай лечението да продължи с коремни компреси, натопени в топла отвара от трина или овесена слама.