Тази шарка протича по-леко и се явява епидемично сред децата. Понякога засяга и възрастните.

Причинителят е вирус. Предава се чрез пряк контакт и по въздушно-капков път чрез вдишване на пръските, които излизат от болните. Често се явява след морбили или обратно.

Признаци. Започва с тръпки, главоболие, болки в кръста, краката и хрема. Гърлото е слабо зачервено и болезнено. Температурата може да се покачи до 39С. Обривът се явява още на първия или на втория ден - най-напред на лицето, после на гърдите и в продължение на 24 часа обхваща цялото тяло. В някои случаи той е първото нещо, което обръща вниманието на майката. Петната са розовочервени точици, малко по-светли, отколкото при брусницата, понякога леко надигнати. Температурата продължава 1-2 дни. Характерно за тази шарка е увеличението на лимфните възли, които са леко болезнени. Общо взето болестта протича леко и за няколко дни преминава.

Лечение. Общо и със средствата, посочени за морбили. Сутрин се прави цяла гореща баня с вода или още по-добре с отвара от борови клони или трина (42С за 3 мин.) или се облича мокра риза. През деня се правят 1-2 коремни компреса, натопени в топла отвара от трина (36С) или във вода (28-30С). Добре е с вечерния компрес да се спи цяла нощ. Запекът се отстранява с хладки (30рС) задръжни клизмички. През цялото време болното дете да се държи в добре проветрена стая, а при температура да лежи.

Вътрешно. Както при брусница.