От бронхопневмония се заболява най-често през късните есенни месеци и през зимата, а през лятото почти не се среща. Явява се като вторично заболяване при грипни епиедемии. Среща се по-често при по-малки деца.

Най-честа причина е грипът, съчетан със силна простуда, боледуване от спускащ се бронхит, т.е. бронхит, който слиза все по-дълбоко в бронхиалното дърво до най-малките разклонения на бронхите, брусница, магарешка кашлица и др.

Признаци. Бронхопневмонията започва с тръпки и бързо повишаване на температурата. Кожата е много гореща и става парлива, усеща се силна жажда. Кашлицата е постоянен белег. Дишането е ускорено, прекъснато, придружено със стонове и разширение на ноздрите при всяко вдишване. Болните често се оплакват от бодежи в едната или в двете гръдни половини. Неспокойно състояние, което се увеличава вечер заедно с треската (температура 39,5-40,5 С). Пулсът е учестен - до 130-160 удара в мин. Кърмачетата, които лежат на гръб и са повече унесени, трябва да накарат майката да се обърне към лекар, който чрез преслушване да различи простия бронхит от бронхопневмонията.

Даже и при добро гледане болестта често преминава бавно. Децата остават дълго време слаби и раздразнителни. Оздравяването често е прекъснато от повтаряния.

Предсказание. Заболяването е сериозно и толкова по-опасно, колкото детето е по-малко.

Лечение. Народната медицина препоръчва два начина:

I. Да се приложи лечението, дадено за сухия плеврит, като за случая парният компрес с приятно горещата сол трябва да обхване целия гръден кош, ако пневмонията е засегнала и двете страни, или пък засегнатата половина, но отпред и отзад. Следва налагане на същите места с торбички, напълнени с топъл пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1 изравнена ч. л. нишадър.

II. До спадане на високата температура на болната страна (страни) да се поставят отпред и отзад до 10-20 вендузи, без да се засяга областта на сърцето, с продължителност от 5-10 минути, последвани от изтриване на болната страна с камфоров спирт и след това налагане на същата страна с торбичка, напълнена или с приятно гореща сол, или пък с пресен селски хлебен квас (засилен, както е казано по-горе). Върху торбичката се слага вестник и се закрепва с фланелен бинт. На корема и тила се правят същите приложения, както за сухия плеврит. Държат се цяла нощ или докато досадят много.

Важни добавки. 1. Както парните компреси с гореща сол, така и вендузите да се поставят встрани от областта на сърцето. На деца до 2 години вендузи да не се поставят.

2. При силна и упорита кашлица, която не се поддава на казаните по-горе средства, болното да взема на всеки два часа и по 1 ч. л. от следния сироп: 150 г кромид лук на глави заедно с външните му люспи, нарязани на четири части, 300 г небетшекер, 300 мл вода и 150 г чист мед се поставят в съд, капакът на който се замазва с тесто и ври на тих огън 4 часа, докато остане наполовина. След това се прецежда чрез изтискване.

3. При грипна пневмония е необходимо болнично лечение.

4. За предотвратяване на съмнителна пневмония в продължение на три денонощия да се облича "жилетка", напълнена с приятно гореща сол. По желание може да се дава и някой от чайовете, посочени за кашлица и бронхит.

5. След оздравяване - пазене, както при бронхита.

6. При лекуването на деца над 10 години може да се приложи казаното за същата болест при възрастни.

Диета. Лека вегетарианска храна - предимно плодове, сокове, ошави и пр., кисело мляко и овесена отварка или каша от овес. Храната да бъде почти безсолна. За пиене да се дават плодови сокове, чай от лайка или шипки.