Постоянната (неспадаща) температура е признак на сериозно заболяване и детето трябва незабавно да се прегледа от лекар. От народната медицина се препоръчва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене да се дават по 1-2 с. л. (според възрастта на детето) топла отварка от 3 ореха, счукани с ядките и черупките на ситно, 2 с. л. корени от бяла ружа в 1 литър вода врят на тих огън 20 мин, след това се прибавят 3 с. л. от следната билкова смес: ружа (цвят), босилек (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), лешникови листа, подбел (листа) и тополови листа (от конусообразната топола) - по 50 г от всяко, 2 с. л. чист мед и ?лимон заедно с кората, разрязан на 4 части; всичко ври още 10 минути; като изстине, се прецежда. Отварката да се пази в хладилник, за да не се вкисва.

Диета. До спадането на температурата не се дава месо или бульон от месо, а също и прясно мляко, което се понася по-тежко от киселото.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пият плодови сокове според сезона или домашна лимонада, подсладена с мед или сироп.

II. Два часа след ядене да се дава същата отварка, както в точка I.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма със 150-200 мл топла (37С) вода, последвана от цяла баня (37С за 10 минути) с отварка от 1 снопче борови клони с иглите, по 1-2 шепие бял равнец, орехови листа и 1 тебешир, счукан на ситно, всичко ври в 1-2 кофи вода (според възрастта) 20 минути и преди снемането от огъня се прибавя 1 стиска морска сол, след което се прецежда.

Същата отварка може да се използва за къпане 3 вечери поред, като след последната баня цялото тяло се натрива с добре разбито яйце, накрая се изплаква с чиста топла вода и се увива с хавлията и с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, а като се препоти (което се познава по изсъхналото му чело), внимателно се изтрива до сухо и се облича за спане.

Важна добавка. По време на банята детето винаги да е до шията във водата, а след банята да се пази от течение, за да не се простуди.

IV. Сутрин и през деня, ако болното има температура, по-висока от 38С, внимателно да се намаже цялото му тяло (от шията до стъпалата, и то под завивката, без да се разголва) с ръка, натопена в следната смес: 1 белтък от яйце, 1/2с. л. ракия, 1 с. л. оцет и 1/2 ч. л. сода бикарбонат; след това хубаво да се завие и така да лежи около 1 час, докато температурата спадне, след което да се преоблече в чисти дрехи. Ако през деня температурата отново се повиши, да се постави коремен компрес от две бархетни парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре - сухо хасено парче и фланелен пояс и така да лежи 1-2 часа.