При новородени може да се получи гранулом на пъпа.

Признаци. След падане на пъпа в основата му се появява малък конусообразен израстък. Той е червеникав (винен), зърнест, немного твърд на пипане и неболезнен, но лесно кърви. Когато израстъкът е малък, остава скрит в гънките на пъпа, не се вижда и изпъква само ако се разтвори пъпът добре. Няма лошо влияние върху растежа на кърмачето, обаче понякога се придружава от гноясване.

Лечение. Общо за засилване на организма: а) Ако болното е запечено, да му се прави всяка вечер клизма (38 С) с чай от лайка или вода. б) Сутрин, обед и вечер в продължение на 1 час грануломът да се налага с торбички, пълни с топла (39 С) попарена трина или с възварена шума от полски бъз. След снемането на торбичката да се сложи коремен компрес, натопен или в топла отварка от трина, или в отварка от овесена слама, или от двете заедно. в) Налагането да продължи до изчезването на гранулома.

Ако детето се храни изкуствено, половината от млечните хранения да се заместят с овесена отварка и плодови сокове. Да се потърси лекарска помощ.