Може да се получи и гнойно възпаление на пъпчето на новородено.

Причини. Нечисто поддържане на пъпчето, поради което то се инфектира през наранената кожа. Тогава се зачервява и подува, съпроводено е и с повишена температура.

Пъпът никога да не се пипа с нечисти ръце. Почистването му да става с чай от лайка или преварена вода. Изсушаването да става с чист памук, а пудренето му да става с дермален прах.

Лечение. Общо засилване на организма.

а) Ако пъпната рана е без гной, след като се почисти с памуче, натопено в топъл чай от лайка, и се изсуши с чист памук, да се поръси с бяла пръст (болус алба) - от аптеката. По тоя начин се предотвратява развитието на инфекцията. Ако времето позволява, раната да се изложи (за 5-10 минути) на въздействието на слънчевите лъчи или да се изсуши на въздух.

б) Ако възпалението е гнойно, да се повика лекар. От народната медицина се препоръчва върху почистената рана да се сложи малък компрес (от 4 парчета), натопен в топла отварка от лайка и слез или отварка от жълт кантарион, и върху него - коремен компрес, натопен в топла (37 С) отварка от трина. Компресите да се сменят (през деня) всеки 2-3 часа, като предварително се натопяват в споменатите топли отварки. При запек да се правят топли клизми с чай от лайка или вода (37 С) - по една на ден, най-добре вечер.