В днешно време професионалните задължения са необходимост. Работата обаче може да се превърне в тегоба. Това е нормален процес. Умората може да стане патологична под влияние на редица фактори. Те идват от нас самите или от външната среда. Ето някои от най-важните.

Синдром на изгарянето

С него се обозначава умората и липсата на желание за работа. Синдромът се състои от телесно и психично изтощение, депресивност, съчетани с подчертано негативно отношение към задълженията. Хората, засегнати от този синдром, нито са мързеливи, нито са свикнали да се скатават. Някои дори са изключителни професионалисти, поставени в лоша ситуация. Никой не е застрахован от подобно състояние. Най-опасното при него е, че трайно се нарушава мотивацията. Създава се впечатлението, че каквито и усилия да се полагат, резултатите няма да са положителни. Лечението е дълга почивка.

Погрешни схеми за справяне със стреса

Всеки си има методи за релаксация. Те могат да бъдат безброй - риболов, хазарт, спорт, какво ли още не. Ние сме известни обаче с това, че когато сме на работа, мислим за почивката и обратното. Това означава, че не можем "да се изключим", не можем да се справяме със стреса. Не бива отпуската ни да се превръща в преизпълнение на някакъв план за пред околните - скъпи курорти, изтощителни физически активности за "компенсация" на заседналия живот и пр.

Неправилен избор на професия

Когато не сме избрали точното поприще, което да отговаря на най-добрите ни качества, рискуваме да изпаднем в затруднено положение. Това, което за колегите би било рутина, за нас би било непреодолимо предизвикателство. Стресът би бил неимоверно по-тежък, независимо дали ще се справим, или не. Цената на професионалната реализация и удовлетворяването на амбициите би била много по-висока. Разбира се, преценката на собствения ни потенциал е изключително трудна сама по себе си. Добре е да разчитаме на съвети от околните.

Грешки в управлението, т.нар. грешки по вертикала

Неправилното управление на ресурсите може да отблъсне и най-верните служители. Работата може да ни дойде в повече, ако менажерите съкращават персонал, възлагат повече задачи на по-малък брой хора или ги натоварват с нетипични за тях функции, извън определените им по договор. Друг проблем е честата смяна на ръководството, на вътрешните правилници, дори на софтуера или изобщо оръдията на производство. Това би изисквало постоянна преквалификация на трудещите се, а тя е скъпа и изморителна.

Лош микроклимат в екипа, т.нар. грешки по хоризонтала

Взаимоотношенията в колектива могат да помагат или да пречат на работата. Ако управлението не си дава сметка за това, може да създаде лоша атмосфера, като поощрява интриги, негативни емоции и обстановка на взаимно дебнене между колегите. В работната среда винаги възникват ситуации на недоразумения, въпросът е дали има добра воля и политика за разрешаването им. Ако някой от колегите ви има лош характер или манипулативно поведение и управлението толерира тези качества, ще се изморявате изключително бързо. Изобщо няма да ви е до работа. Ако ръководителят не намери баланса между достатъчните стимули за служителите, финансови и морални, и изискванията на професията, биха се появили загуби за дружеството или фирмата. А за самите хора би останала опасността от сериозна, хронична невроза.

Нездравословна среда на работното място

В нашите условия на бързо натрупване на капитали, както и желание за печалба на всяка цена, често опасностите от труда се пренебрегват. Това води до повишен риск за работещите. Една част от тези опасности са очевидни, например в строителството. Друга част обаче са по-подмолни, въздействат по-продължително време и по-трудно се доказват. Става дума за вредните газове, изпаренията при производствените процеси, както и лошите условия или липсата на хигиена на труда. Продължителният престой в непроветрено помещение, с лошо осветление, статично електричество, магнитни въздействия и други могат да доведат до временни изменения на тялото, които да се отразят и на психиката. Сред тези симптоми могат да бъдат главоболие, раздразнителност, нарушения в цикъла, дисменорея, болки по цялото тяло и намалена работоспособност. Всъщност грижа на работодателя е осигуряването на оптимални условия на труд за получаване на максимални резултати.