За някои стабилната връзка е мечта на живота. За други това е едва ли не проклятие. Първите се стремят с всички сили и средства да намерят подходящ партньор, а вторите избягват задълбочаване на отношенията, дори и със свестни хора. Тези феномени са еднакво разпространени по целия свят. Не е необходимо да се вглеждаме в сериалите по телевизията, романите от класиката до съвременната литература, да се вглъбяваме в неясни психологизми или да търсим още по-загадъчни астрологични знаци. Достатъчно е да си дадем сметка за няколко ключови причини, които ни обричат на нестабилни взаимоотношения. Ето някои от най- важните от тях.

Незряла възраст

В юношеството си всеки е правил неща, за които после или се е срамувал, или на по-късна възраст не би повторил. Хаотичността във взаимоотношенията може да се срещне най-често сред младите хора. Тя се обуславя от два фактора. Първият е хормоналният - поведението се мотивира в голяма степен от бума на половите хормони. Вторият е улесненият контакт с връстниците. Колкото повече напредва възрастта ни, толкова по-формални и ограничени стават контактите ни с връстниците или изобщо с хората. Задължително е обаче в училищата да се осъществява полова просвета относно опасните и смъртоносни заболявания, които се предават по полов път.

Непостоянство в характера

Човек не може да се променя много спрямо изначалните си заложби. Изменят се предимно събитията и факторите, с които той трябва да се съобразява, извън него. Образно казано, през годините сменяме арсенала си, но не и тактиката и начина на ползването му в житейската битка за утвърждаване. Някои се раждат с непостоянен характер, като нищо и никой не са в състояние да го променят. Такъв нрав предполага честа смяна на ценностната система, избухливост, трайно усещане за неудовлетворение. Хора с подобна своенравност са склонни да обвиняват другите за провала на собствените им планове, емоции или неразбирателства. Ако имате чувството, че никога не можете да изберете правилния човек за себе си, ако страдате от това дори и след многобройни опити, време е да се консултирате с психолог.

Неподходящ партньор

Причините за липсата на стабилност във взаимоотношенията могат да се крият не само във вас, но и в човека отсреща. Възможно е просто да нямате късмет в няколко поредни връзки. Ако това не се разпростира дълго във времето, то би могло да се приеме, че се касае за липса на достатъчен избор. С времето се научаваме да правим компромиси със себе си и с околните, с нашите претенции и въжделения, само и само да не се обричаме на самота. Всичко обаче трябва да си има граници. Помислете докъде се простират вашите собствени, за да сте наясно какви права можете да делегирате на партньора си. Ако настъпи недоразумение в тази област, задължително връзката се дестабилизира.

Свръхкомпенсация на несъзнаван дефицит (дефект)

Честата смяна на партньора може да бъде в резултат на несъзнавано себедоказване. Зад тези опити най-често се крие неосмислен, тежък комплекс за малоценност. Хора с подобен проблем имат затруднения и в професията, и в общуването с останалите. За тях е подходяща когнитивно - поведенческа терапия. Тя се предоставя от психиатри и психотерапевти.

Късмет

Не бива да се подценява и случайността при подбора на партньор. Въпреки на пръв поглед разкрепостените нрави и свободното общуване всъщност задълбочените взаимоотношения са лукс. Мнозина са "обречени" на повърхностни връзки поради идеята за градене на кариера, работохолизъм, липса на време или недостатъчна стимулация от околната среда. Не бива да се изключва вероятността продължително време да попадаме на хора с личностни разстройства, с характерови черти, които не са ни приятни, но в същото време ни привличат. Това е най-опасното при този тип повърхностни връзки. Естествено, няма как да разберем дали това е така, без да продължим да опитваме. В същото време трябва да съблюдаваме тънката линия, по която се движим. Трябва да сме едновременно отворени за нови контакти, но и с по-стабилна ценностна система спрямо емоционалните ни потребности. За щастие този процес на узряване настъпва несъзнателно при повечето хора с времето.