Съществуват много причини, които могат да ни накарат да се чувстваме не на себе си. Замаяност, виене на свят, липса на сили, дори гадене са само част от неприятните компоненти на това, което наричаме неразположение. Най-обезпокоителният от всички симптоми е безсилието. В зависимост от възрастта, на която сме, можем да го интерпретираме по различен начин. На по-млади години обикновено отдаваме отпадналостта на преумора, на злоупотреба с някои напитки или на безсънието. Но в по-напреднала възраст ставаме като че ли склонни да търсим някакво заболяване в организма си. Ако такива състояния зачестяват, можем да развием и сериозни хипохондрични настроения. Естествено, всичко зависи от характера на човека. Дали обаче трябва да се притесняваме всеки път, щом усетим отпадналост? Ето някои от най-честите причини за нея.

Магнитни бури

На пръв поглед малцина искрено вярват, че промените в геомагнитните активности могат да ни се отразят. На практика обаче далеч по-голям брой обикновени, при това здрави хора се влияят от подобни изменения. Разбира се, сами по себе си магнитните бури, слънчевите изригвания могат да въздействат в значителна степен само съчетани с други предпоставки - лабилно кръвно налягане, изострена сетивност на нервната система като цяло, както и в комбинация с резки промени в климата, както и ежедневния ни живот. Не можем да ги предотвратим, но поне можем да следим за тях и да не се паникьосваме всеки път, когато вследствие на тези фактори се почувстваме отпаднали.

Резки промени във въздушното налягане

Метеорологията е науката, която се занимава с колизиите между различните фронтове огромни въздушни маси, определящи климата. При промени от студено към топло и обратно, особено ставащи за кратко време вследствие именно на подобни размествания на различни по температура слоеве, настъпват разлики в налягането. Някои по-сензитивни хора, или просто такива, при които кръвното налягане е особено колебливо, могат да реагират на подобни метеорологични ситуации с редица неприятни усещания, като се започне с чувство за "безтегловност", главоболие и се свърши с отпадналост и тотална загуба на витален тонус. Най-доброто, което може да се направи в подобни моменти, е да се контролира кръвното налягане и да се поддържа в нормални граници.

Горещини. Безсъние. Хроничен стрес

Високите температури могат да предизвикат летаргия и у най-активния спортист. Проблемът се задълбочава, ако жегите продължават и нощно време. Тогава мнозина заспиват все по-трудно и по-трудно. Това се отразява като цяло на нервната система, води до безсъние, нараства и без това натрупаният до момента хроничен стрес. От друга страна, топлината поставя сърдечния мускул в изключително затруднено положение. Кръвното налягане спада, сърцето се натоварва. Следователно хора с хронични заболявания на сърдечносъдовата система биха се чувствали отпаднали, изморени и неработоспособни по време на тежките горещини. Ако получавате някакво поддържащо лечение за хронична исхемична болест на сърцето, лекарства против високо кръвно, медикаменти против аритмична сърдечна дейност, отводнителни, добре е терапията да се пренастрои от лекуващия ви лекар.

Простуда. Вирусни инфекции

Всяка простуда и настинка започва с отпадналост, неразположение. Следват болки в мускулите, гадене и понижен тонус. В зависимост от състоянието на имунната ни система тялото се справя само с това състояние - прекарваме настинката или вирусното заболяване "на крак". Ако обаче сме изтощени предварително от проблеми със стрес, други боледувания, имунитетът ни спада, с времето отпадналостта и умората стават все по-силно изразени и в края на краищата се налага да се лекуваме. За да предотвратим това, е добре да приемаме подсилващи медикаменти. Тук в употреба могат да влязат всякакви имуномодулатори - хранителни надбавки, витамини, пчелно млечице, билки, както и специализирани лекарства с имунопрофилактична цел. Проблемът е, че през лятото сме точно толкова изложени на опасност от простуда, колкото и през зимата. Това е така, защото лесно попадаме на течение, потим се повече и т.н.

Сърдечна недостатъчност

При нелечение на сърдечносъдови заболявания може да се стигне до състояния на нарушена сърдечна дейност. Това се съчетава със задух, болки в сърдечната област и плашещо усещане за безсилие. Необходими са чести контролни прегледи, профилактика.

Проблеми с храносмилателната система

Нередовното хранене - прехранване, гладуване, може да доведе до неразположение и усещане за отпадналост. В същото време лошото храносмилане, дължащо се на гастрит, възпаление на дванадесетопръстника, проблеми с панкреаса, могат да отслабят организма ни до степен на пълно изтощение. Ако липсва друга причина за постоянното усещане за отмаляване, съчетано с хронични болки в корема, то е добре да се обърнете към личния си лекар и да си направите някои изследвания. Първо започнете с лека диета, малки количества храна, но редовно приемани през деня. В много случаи това помага извънредно много.

Депресия

Съществуват множество телесни заболявания, които е възможно да доведат до отслабване и отпадналост. Обикновено се правят клинико-лабораторни изследвания, прегледи при различини специалисти, в крайна сметка се открива първопричината. По-трудно е, когато чувството за безсилие и липсата на тонус са в резултат на психично разстройство. Най-често това е депресивна реакция от най-общ характер. Протича с понижено настроение, нарушен сън, апетит.

Абсолютно препоръчително е да се консултирате с психиатър. Това са състояния, които могат да бъдат излекувани, няма смисъл да страдате дълго. Те не се влияят от климата.