Високата температура със стойности над 38 градуса по Целзий винаги означава остра реакция на имунната система на организма спрямо дразнител - бактерия или вирус. Този отговор представлява всъщност борбата на тялото ни с болестта. Колкото по-висока е температурата, толкова по-жизнена е имунната ни система. Фебрилитетът може да се причини както от външни, така и от вътрешни фактори. Ето някои от най-често срещаните:

Грип

Вирусите на грипа са различни видове. Повечето от тях активират клетъчния ни имунитет и предизвикват бурна реакция. Чувстваме се отпуснати, тресе ни, общата отпадналост се съпътства с ледени тръпки, кихавица, често и хрема. Високата температура се съпровожда и от болки в мускулите и ставите. Лечението в тази фаза е предимно симптоматично - антипиретици за спадане на температурата, други противовъзпалителни медикаменти. Хората с язва на стомаха или дванадесетопръстника трябва да внимават, защото голяма част от тези медикаменти имат увреждащо действие върху стомашната и тънкочревната лигавица. Необходими са също така и витамини, чай, общоукрепващи медикаменти. Ако температурата не спада повече от една седмица, е задължителна консултация с личен лекар и прием на антибиотици. За да се предпазите от подобни грипни инфекции, можете да се ваксинирате. Сега е сезонът. Или да преминете през имуностимулираща терапия, отново с консултация от личен лекар или интернист.

Пневмония

Възпаленията на белите дробове протичат винаги с висока температура, над 38 градуса, и често представляват пряко усложнение от нелекувана грипна инфекция. Състоянието може да се утежни, като белег за него е продължаването на фебрилитета повече от седмица, съпътстващо се от тежка отпадналост, загуба на апетит и тегло, интензивна кашлица. Важно е да се направи рентгенография, защото, ако бактериалните пневмонии могат да се "чуят" на слушалки от общо практикуващия лекар, то вирусните само биха могли да бъдат "видени" на рентген. След диагностицирането на пневмония е задължително да се приложи антибиотик, като понякога това става и в болнични условия, венозно. Опасността е от остра дихателна недостатъчност и вторична бактериална инфекция.

Възпаление в корема

Високата температура, съпътствана от остра болка в корема, винаги говори за сериозно възпаление на някой вътрешен, коремен орган. В такива случаи е необходимо по спешност да се направи пълна кръвна картина в клинична лаборатория. Обикновено повишени бели кръвни тела и ускорена утайка са показател за подобен възпалителен процес. Ако болката е разположена вдясно и около пъпа, то е висока вероятността от апандисит. При остра, пронизваща болка под гръдната кост е уместно да се диагностицира язва или дори пробиване на язвата в стомаха. А при дифузна болка по целия корем, с усещане за твърдост и болезненост на коремната стена при прегледа от хирург, е вероятно да се касае за перитонит. Всички изброени състояния влизат в обсега на спешната хирургия.

Гнойна ангина

Възпаленията на сливиците могат да доведат до висока температура. По тази причина при болки в гърлото, обща отпадналост, главоболие е уместна консултация с личния лекар. Наложително е да се приемат антибиотици, понякога и в болнични условия. При неповлияване от антибиотик не трябва да се отлага консултацията със специалист уши-нос-гърло.