Подутините в тази телесна област могат да протичат безсимптомно или да предизвикват болки. Възможно е да бъдат причинени от инфекции, неправилна хигиена, както и от хирургични състояния, каквито са херниите. Ето някои от най-честите причини:

Полови инфекции

Тук значение има най-вече вторичният сифилис, но и някои други първични инфекции предавани по полов път. Подути са лимфните възли по пътя на оттичане на кръвта от басейна на малкия таз, където се намират половите органи, пикочният мехур. Самите лимфни възли представляват пречистващи образувания, които се възпаляват при инфекции. Възможно е да се намират и подобни подутини в областта на вътрешната част на бедрата. Понякога подобни заболявания нямат други симптоми, възлите могат да бъдат неболезнени. Диагнозата се поставя след кръвна проба по Васерман. А лечението, противно на общо разпространеното мнение, е сравнително лесно и успешно - мускулно въвеждане на антибиотици от пеницилиновата група по схема. По-сложна е профилактиката, която е задължителна след очистване от причинителя. Тя се провежда продължително и под контрола на дерматолози, венеролози.

Ингвинална херния

При нея е налице подутина, която се намира над симфизата. Появява си при тежки физически натоварвания, но понякога и при усилена кашлица. Възможно е в легнало положение да се прибира, а при изправено положение или ходене да се увеличава. Става въпрос за слабост на мускулите от коремната стена и преминаване на чревни бримки от вътрекоремното пространство във вътрешния отвор на ингвиналния канал. Състоянието се среща по-често при мъже. Може да стане животозастрашаващо, ако хернията "инкарцерира", т.е. пръстенът на вътрешният отвор на ингвиналния канал се свие и притисне чревната бримка в себе си. Лечението при подобни случаи е операция по спешност. При хронични хернии е добре да се носят колани, да се усилва мускулната стена, както и да се прави превантивна операция. Решението взема хирург.

Възпаление на космени фоликули

Понастоящем много хора премахват окосмяването по слабините си. Понякога подобни хигиенни процедури се извършват без съобразяване с елементарни изисквания за чистота и антисептика. А това може да доведе до възпаление на космени фоликули. По-усложненият вариант на подобно състояние би представлявала подутина, заемаща площта на няколко космени фоликула, с образуване на гной - карбункул. Проблемът е отново предимно кожен, но би могъл да предизвика намесата на хирург. По тази причина избягвайте бръсненето в тези деликатни части на тялото. Съществуват и по-лесни и неинвазивни начини за премахване на космената покривка. Посъветвайте се с дерматолог и козметик.

Вирусна инфекция

Болести, предавани по въздушно-капков и контактен път, като например инфекциозната мононуклеоза, заушката и др., могат да протекат с образуване на подутини в ингвиналната област, които по правило са неболезнени. Обикновено се установява ангажиране на лимфни възли и около тила, шията и други части на тялото. Има повишена температура, обща отпадналост, характерни по принцип за вирусните инфекции от общ характер. Диагнозата се поставя от инфекционист, интернист или общопрактикуващ лекар. Лечението обикновено е неспецифично. Отшумяват за няколко седмици без последствия.