Неволните движения на пръстите на краката по време на сън или в съзнателно състояние придобиват все по-голяма клинична значимост в световен мащаб. Този тип движения имат различни обяснения. Ето някои от най-разпространените.

Синдром на неспокойните крака

Това разстройство включва елементи на неврологично, двигателно и разстройство на съня. Засяга 2,7% от населението на САЩ. В 40% от случаите значение има наследствеността - ав-тозомно доминантно унаследяване. Характеризира се с неприятни подтици за движение на крайниците, на които не може да се устои. Този симптом се влошава при покой, вечер или нощем. Синдромът на неспокойните крака е два типа: идиопатичен и вторичен. Свързва се с дефицит на желязо и фолиева киселина в организма. Рискът от разгръщането му се увеличава при бременност, разширени вени, сънна апнея, уремия, диабет, тироидни проблеми, периферна невропатия, болест на Паркинсон, синдром на Сьогрен, ревматоиден артрит. Може да се предизвиква и от някои медикаменти. Лечението е с желязо, фолати, допаминови агонисти, лекарства специално за това разстройство, антиконвулсанти, компреси, двигателна активност, ангажиране на вниманието с приятни дейности, борба със стреса.

Гъбички

Най-често мърдаме с пръсти на краката при сърбеж. А той се получава в 90% от случаите поради гъбична инфекция. Тя може да тръгне от ноктите. А може и от кожата по долната част на стъпалото. За появата й способстват лоша хигиена, продължително носене на обувки - напр. повече от 8 часа дневно. Характерно е, че сърбежът се усилва при къпане и изобщо контакт с вода. Има много препарати за мазане, включително и за пиене, с които можем да се справим с инфекцията.

Външни фактори

Те реално могат да бъдат безброй: от неудобно легло, през чаршафи от изкуствена материя, та до твърде високи температури. В повечето такива случаи изначалната ни нагласа за безпокойство, стрес и притеснение доминира в нервната ни система. Тази нервност всъщност предизвиква тиковите, несъзнателни движения с пръстите на краката.

Безсъние

Стресът може да причини редица психични разстройства. Най-честите от тях са тревожности и депресия. Много пъти тяхната първа проява е именно безсънието. Докато заспим, извършваме множество движения. Въртим се в кревата, ставаме, пак лягаме. Често и мърдаме с пръсти на краката. Ако човек се фиксира към последното, това може да се превърне в натрапливост, насочване на вниманието към по-дребен проблем, за да избягаме от по-големия, който би могъл да бъде усещането за безизходица. Това е най-характерното за депресията. Лечението е психотерапевтично и медикаментозно. Необходима е консултация с психиатър.

Медикаменти

Повишената чувствителност и рефлекси на краката могат да се предизвикат от някои лекарства. Сред тях са такива против повръщане, против алергия, против настинка, дори и против депресия. Затова самолечението при всички от изброените ситуации е противопоказано.