То може да се дължи на нарушения в костно-ставния апарат. В една част от случаите от кърмаческа възраст настъпва разлика в разположението на двете тазобедрени стави. Това води след време до състояние, при което се създава впечатление, че единият крак е по-къс от другия. Всъщност те са с еднаква дължина, но шийката на бедрената кост на "по-късия" крак е навлязла по-дълбоко в ставата и това създава погрешното впечатление.

Плоско стъпало

По-банална причина за накуцването са неудобни обувки, рани по краката, както и изглаждане на сводовете. Стъпалото има два свода - надлъжен и напречен. Функцията им е да поемат тежестта и да осигуряват пружиниране. Когато е нарушен единият или в по-редки случаи и двата свода, състоянието се нарича "плоско стъпало". Проблемът при него е, че настъпва бърза умора при ходене. Необходимо е да се носят специални, ортопедични стелки в обувките.

Съдови проблеми

Медицинският термин за накуцване при съдови проблеми е клаудикацио. То се характеризира със запушване на магистрални кръвоносни съдове, артерии, съпроводено със силна болка. Появява се при физически усилия, например като се затичаме след автобуса. Дължи се на краткотрайния недостиг на кислород за мускулите на крака. По принцип това е сериозен, тревожен сигнал за напреднала атеросклероза. Следващото запушване може да бъде на коронарните съдове, с пряка опасност от инфаркт. Необходимо е да се направи спешно преглед при личния лекар, кардиолог и/или съдов хирург.