Много заболявания и патологични състояния могат да доведат до затруднения в двигателната функция на крайниците. Тя може да се изразява в частично нарушение. Такова например е невъзможността за повдигане на ръката над нивото на главата. При този тип проблеми се касае за нарушения на плексуса - сплетението от нерви, което отговаря за различните движения на ръката. Всеки крайник извършва множество движения - отклоняване настрани, привеждане към тялото, въртене навън, навътре. Всяко от тях се осъществява от отделна група мускули.

Проблеми с брахиалния плексус

Този сноп се образува от коренчетата на гръбначномозъчните нерви, излизащи между пети, шести, седми и осми шиен и първи гръден прешлен (вж. Гръб). Внезапни опъвания на снопа при падане с изпружени напред ръце или при увисване с цялата тежест на тялото върху ръцете, когато сме се хванали за лост, клон и пр., води до прекъсване на важни негови влакна. Съответно се нарушава способността за извъртане навън на мишницата и предмишницата. Друг вариант на този тип травмени нарушения в движението е т.нар. парализа на Ерб-Дюшен, при която ръката е прибрана към тялото, а китката е извитна назад. Някои сравняват позата с дискретно протегната шепа за сервитьорски бакшиш. Състоянията са болезнени, но преодолими, макар и бавно. Необходима е рехабилитация.

Проблеми с инервацията на крака

Подобни нарушения могат да се установят при прекъсване на нервите, контролиращи съкращението на бедрените мускули. Те могат да бъдат причинени от притискане на нервите в малкия таз при възпалителни процеси на апендикса, яйчниците и др.; както и поради бедрени хернии. Както и при плексита освен двигателната, губи се и сетивната функция, тъй като нервите осигуряват и чувствителността - както повърхностната, кожната, така и дълбоката сетивност. Необходимо е да се установи причината за нарушението, за да бъде успешно лечението. Справянето с възпаленията без усложнения като сраствания може да излекува и движенията на краката.

Простуди

Плексусът може да се възпали при простуди или други инфекции. Тогава всички движения в раменната става се затрудняват изключително много. Освен това стават болезнени. Плекситът се лекува с противовъзпалителни медикаменти, най-добре мускулно. Възстановяването обикновено отнема една до няколко седмици.