Непохватността може да бъде трайна характеристика. Понякога обаче временно може да застигне и най-внимателните хора. Проблемите с изпуснатите предмети най-често се ограничават до неприятностите, породени от несръчността. В по-редки случаи обаче могат да бъдат предизвикани от по-сериозни причини. Ето някои от тях:

Невнимание

В ежедневието ни често трябва да се справяме едновременно с по няколко предизвикателства. За да сме успешни в многостранните си начинания, е необходимо поне едно от нещата, които правим, да е чисто механично. Когато обаче се наложи да правим нови, непознати неща за първи път, можем да сбъркаме, дори и те да ни изглеждат лесни, сякаш не изискват много внимание. Пример за това е изпускането на предмети, които трябва да преместваме в пространството. Поради неправилна преценка на тежестта, материята и формата на предметите, ангажираност на съзнанието ни с нещо друго, по-важно, пространствената ни ориентация може да ни подведе и да изпуснем чашата, папките или каквото и да било друго.

Умора

Нарушенията в координацията на ръцете често се дължи на физическа или психическа умора. Това може да се случи на всекиго. Контролът над фините движения на пръстите ни се влошава поради мускулна треска след интензивни усилия на мускулите на горните крайници, както и след прекалено умствено напрежение. Това се отразява в непохватност и изпускане на предмети. След почивка състоянието се подобрява.

Алкохол, кафе, енергийни напитки

Въпреки големите разлики между изброените вещества, прекаляването с тях води до сходни ефекти. Сред тях са отпуснатост, нарушение на координацията, треперене на ръцете. Обикновено тези ефекти са краткотрайни и отшумяват след разграждането на веществата от организма.

Неврологични заболявания

Болестта на Паркинсон е едно от най-разпространените хронични заболявания, които засягат нервната система и водят до нарушения в координацията и контрола върху движенията на ръцете. Най-характерното за тази болест е постоянното треперене на ръцете. В някои случаи при целенасочени движения треморът изчезва. Във всички случаи обаче непохватността се увеличава със задълбочаване на заболяването. Диагнозата и лечението се осъществяват от невролози.

Инсулт

Внезапното изпускане на предмети поради внезапно настъпилата слабост в ръцете може да говори и за мозъчен инфаркт. Най-застрашени от това са хора, които пушат, имат исхемична болест на сърцето, високо кръвно, холестерол и други рискови фактори за инсулт. При по-голям късмет можем да се разминем само с непохватност, която впоследствие след намеса на невролози, рехабилитатори може да бъде напълно преодоляна. В други случаи обаче могат да настъпят трайни увреди, включително и фатален изход. За преодоляване на риска от инсулт трябва да ограничаваме вредните фактори, както и да правим изследвания на липидния профил на кръвта, степента на запушеност на сънните артерии и др. Изпускането на предмети поради мозъчен инфаркт се дължи на запушване на средната мозъчна артерия, която кръвоснабдява тази област на мозъка, отговорна за фините движения на ръцете. Инсултът е спешно състояние. Модерното лечение се осъществява чрез прилагане на ензимни препарати, които разграждат тромбите. Основната цел е максимално бързо възстановяване на кръвоснабдяването. Колкото по-бързо се действа, толкова по-голям е шансът не само за оцеляване, но и възстановяване на нарушените функции. Съществува една опасност при тромболитичната терапия и тя е свързана с повишения риск от кръвоизлив в мозъка. Това обаче е въпрос на професионализъм и ежедневна, рутинна преценка на невролозите.